secundair logo knw 1

Voor zijn inzet voor Wetterskip Fryslân heeft vertrekkend dijkgraaf Paul van Erkelens gisteren symbolisch de eerste Citizen Climate Adaptation Award ontvangen. Tijdens zijn laatste vergadering ontving hij tevens de erepenning van het waterschap. En ook werd Van Erkelens geridderd.

Paul van Erkelens vk 180 Paul van ErkelensDe Citizen Climate Adaptation Award is in het leven geroepen door de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en Wetterskip Fryslân ter ere van het werk van Van Erkelens.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan twee jongeren die volgens een jury de beste maatregelen voor klimaataanpassing aandragen. Er zijn twee leeftijdscategorieën: 15 tot en met 18 jaar en 19 tot en met 24 jaar.

Officieel wordt de burgerwetenschapsprijs pas in januari gelanceerd, maar Van Erkelens ontving deze gisteravond al tijdens de laatste vergadering van het algemeen bestuur onder zijn voorzitterschap. De dijkgraaf, die per 1 januari met pensioen gaat, neemt zelf zitting in de jury en mag de prijs in 2020, 2022, 2024 en 2026 uitreiken.

Erepenning
Van Erkelens kreeg gisteravond ook de erepenning van Wetterskip Fryslân uit handen van dagelijks bestuurslid Bé de Winter.

Het dagelijks bestuur kent de erepenning toe op advies van een commissie uit het algemeen bestuur, als blijk van waardering voor mensen die zich in bijzondere mate verdienstelijk hebben gemaakt voor het waterschap.

Ridder
Vanmiddag, bij zijn officiële afscheid in Sneek, is Van Erkelens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als dijkgraaf en voor tal van andere bestuurlijke functies. Volgens de provincie hebben zijn activiteiten als dijkgraaf 'uitstraling buiten het Wetterskip en geleid tot de maatschappelijke positie van het Wetterskip naast de andere overheden'.

Ook ontving de langstzittende dijkgraaf de erepenning van de Unie van Waterschappen, als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor de waterschappen. 

1812 citizen climate adaptation awardPaul van Erkelens ontvangt de prijs uit handen van algemeen bestuurslid Tieneke Clevering (links), jeugddijkgraaf Merel Fiets en algemeen bestuurslid Sjerp de Jong. Foto Wetterskip Fryslân/Daniël Hartog

 

MEER INFORMATIE
Afscheidsinterview Paul van Erkelens
Luzette Kroon beoogd opvolger Paul van Erkelens

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.