Jan Bonjer is vanavond officieel beëdigd als dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta. Bonjer trad op 1 mei al aan als dijkgraaf, maar zijn beëdiging werd vanwege coronacrisis uitgesteld tot 2 december.

Jan Bonjer 180 vk 2 Jan Bonjer Commissaris van de Koning Jaap Smit beëdigde Bonjer tijdens een buitengewone vergadering van dijkgraaf en heemraden in het waterschapshuis in Ridderkerk. 

De dijkgraaf zei dat het hoog tijd is dat Nederland de betekenis van water herontdekt bij het ordenen van de ruimte. Na zeven maanden in functie te zijn geweest als dijkgraaf is zijn indruk dat het urgentiegevoel ontbreekt. “Het is veel praten en veel plannen, te weinig durven en doen.”

Voor het behoud van Nederland is een samenspel nodig van ‘harde’ techniek en ‘zachte’ natuur, aldus Bonjer. Zijn stelling daarbij is: bouwen met de natuur is noodzakelijk, anders wordt veiligheid voor de lage landen onbetaalbaar.

Ook de samenleving speelt een grotere rol bij het waterschapswerk, heeft de uit mediawereld afkomstige dijkgraaf vastgesteld. "Dat vraagt van ons om met een open blik en met creativiteit nieuwe allianties aan te gaan.” Daar is een verandering van denken voor nodig, ook binnen Hollandse Delta, aldus de dijkgraaf. “We zijn een organisatie van professionals die moet veranderen in een professionele organisatie.”

 

MEER INFORMATIE
Jan Bonjer wordt nieuwe dijkgraaf van Hollandse Delta

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!