secundair logo knw 1

Jan Bonjer is vanavond officieel beëdigd als dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta. Bonjer trad op 1 mei al aan als dijkgraaf, maar zijn beëdiging werd vanwege coronacrisis uitgesteld tot 2 december.

Jan Bonjer 180 vk 2 Jan Bonjer Commissaris van de Koning Jaap Smit beëdigde Bonjer tijdens een buitengewone vergadering van dijkgraaf en heemraden in het waterschapshuis in Ridderkerk. 

De dijkgraaf zei dat het hoog tijd is dat Nederland de betekenis van water herontdekt bij het ordenen van de ruimte. Na zeven maanden in functie te zijn geweest als dijkgraaf is zijn indruk dat het urgentiegevoel ontbreekt. “Het is veel praten en veel plannen, te weinig durven en doen.”

Voor het behoud van Nederland is een samenspel nodig van ‘harde’ techniek en ‘zachte’ natuur, aldus Bonjer. Zijn stelling daarbij is: bouwen met de natuur is noodzakelijk, anders wordt veiligheid voor de lage landen onbetaalbaar.

Ook de samenleving speelt een grotere rol bij het waterschapswerk, heeft de uit mediawereld afkomstige dijkgraaf vastgesteld. "Dat vraagt van ons om met een open blik en met creativiteit nieuwe allianties aan te gaan.” Daar is een verandering van denken voor nodig, ook binnen Hollandse Delta, aldus de dijkgraaf. “We zijn een organisatie van professionals die moet veranderen in een professionele organisatie.”

 

MEER INFORMATIE
Jan Bonjer wordt nieuwe dijkgraaf van Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?