secundair logo knw 1

PERSONALIA - Piet Hein Daverveldt is geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Delfland. Daverveldt is de opvolger van Michiel van Haersma Buma, die vorige week afscheid nam.

 

daverveldt 180 vkPiet Hein DaverveldtPiet-Hein Daverveldt was vice-president Technical Management bij de International Organisation for Standardisation ISO. Daarvoor heeft hij gewerkt als algemeen directeur van het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut NEN en in diverse senior managementfuncties bij Shell.

In de speciale vergadering waarin Daverveldt werd beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit, zei de nieuwe dijkgraaf te geloven ‘in de kracht van het verhaal’. “En bij Delfland hebben we een goed verhaal te vertellen. De watersector is in beweging, we kunnen én mogen nooit zelfgenoegzaam zijn op waterveiligheid. Water symboliseert cohesie en flexibiliteit, precies wat we nodig hebben om gezamenlijke doelstellingen te realiseren.”

De vertrouwenscommissie van Delfland omschrijft Daverveldt als een verfrissende en innovatieve verbinder met een uitstekend gevoel voor bestuurlijke processen. De nieuwe dijkgraaf zegt in een reactie dat de komende periode vooral in het teken staat van kennis maken. “Met de kerntaken van het waterschap en de bestuurlijke omgeving waarin ik ga opereren.”

De ‘bestuurlijke omgeving’ zou Daverveldt nog weleens voor problemen kunnen stellen, want daar schort het nodige aan, aldus de vertrekkende Van Haersma Buma.

Bij zijn afscheid was de dijkgraaf, die ruim tien jaar aan het roer stond van het Hoogheemraadschap, kritisch over het bestuur, zo bleek uit een brief aan de fractievoorzitters, die naar de media is gelekt. De wil om samen te werken in het bestuur ontbreekt, aldus Van Haersma Buma, met als gevolg dat het waterschap verkokerd is wat volgens de vertrekkende bestuurder een verlammend effect heeft op de organisatie. Vanuit Delfland kwam tot dusverre geen reactie op de kritiek.

Van Haersma Buma blijft na zijn vertrek bij Delfland actief in de waterwereld, hij is onder meer voorzitter van Allied Waters en VPDelta.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):