PERSONALIA - Daan Cornelisse is door Sweco aangesteld als Teammanager Techniek. Hij komt van ingenieursbureau Tauw.
'Daan is een ervaren en enthousiaste leider. Zichtbaarheid, kennis van de buitenwereld en weten wat de klant belangrijk vindt zijn voor hem een must', laat Sweco weten. Hiervoor werkte hij bij Tauw, als Teammanager Ruimte Inrichting en senior projectleider.
Cornelisse studeerde Bos- en Natuurbeheer en Economie aan Wageningen Universiteit. Hij werkte bij Tauw onder andere aan natte en droge civiele projecten voor provincies, gemeenten, waterschappen, aannemers en natuurorganisaties.
“Ik vind het leuk om mensen met elkaar te verbinden, te enthousiasmeren en te motiveren. Deze vaardigheid gebruik ik om mijn team beter te laten functioneren en om projecten tot een goed einde te brengen”, aldus Daan. “Ik kijk er naar uit verbindingen te leggen met andere teams bij Sweco en het beste uit iedereen te halen.”
Sweco ingenieursadvies- en architectenbureau werkt aan duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water. Sweco heeft 14.500 medewerkers in Europa, en projecten in 70 landen verspreid over de hele wereld.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.