secundair logo knw 1

Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, heeft de Prins Friso Ingenieursprijs gewonnen. De jury beschrijft Reedijk als een bevlogen ingenieur. Hij was intensief betrokken bij de ontwikkeling van het XblocPlus, ook wel Levvel-bloc genoemd, waarmee de Afsluitdijk wordt versterkt.

Bas Reedijk 180 vk Bas ReedijkDe onderscheiding is een prijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en werd vanavond uitgereikt in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Reedijk won ook de publieksprijs.

De ingenieur van BAM toonde zich verrast met de prijzen: “Het is een hele eer om hier te mogen staan en al helemaal om deze prijs in ontvangst te nemen. Ik heb het werk natuurlijk niet alleen gedaan, je doet zoiets met een team. Het is ook een eer dat we de Afsluitdijk, het ontwerp van Lely, met onze blokken hebben mogen versterken”, zo wordt hij geciteerd op de website van De Ingenieur.

Flexibele kribben
Naast zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het betonnen golfbrekingselement XblocPlus, tekende Reedijk ook voor de flexibele kribben, stenen dwarsliggers die in rivieren worden gelegd en relatief makkelijk zijn te verplaatsen. Dankzij de dammen houdt een rivier een diepe vaargeul en vormen zich geen ongewenste zandbanken.

Reedijk (57) studeerde civiele technologie aan de TU Delft. Hij is hoofd van de afdeling Water van BAM Infraconsult, waar hij al sinds 1990 werkt. Hij gaf leiding aan een groot aantal deltatechnologische projecten in binnen- en buitenland en heeft vele wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan. Reedijk werkt regelmatig samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Runner up
Reedijk was met Jelte Kymmell en Erik Duisterwinkel genomineerd voor de prijs. Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore, werd gekozen tot runner up. Zijn bedrijf ontwikkelde onder meer Mocean Forecast (MO4), een model dat bij offshore-operaties een risico-inschatting veel nauwkeuriger maakt.

Duisterwinkel, werkzaam als innovator, data scientist en sensorexpert bij Antea Group, werkte tijdens zijn promotie aan de TU Eindhoven aan sensorballen die op een non-invasieve manier waterleidingen van binnenuit kunnen inspecteren voor eventueel onderhoud.

 

MEER INFORMATIE
H2O: Eerste Levvel-blocs voor Afsluitdijk verlaten fabriek in Harlingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.