secundair logo knw 1

Ruud Bartholomeus heeft de Willem Koerselmanprijs 2018 gewonnen. De onderzoeker van het onderzoeksinstituut KWR kreeg de onderscheiding voor het artikel ‘A plant’s perspective of extremes: terrestrial plant responses to changing climatic variability’, dat in januari 2013 is verschenen in het blad Global Change Biology.

Bartholomeus Ruud 180 vk Ruud BartholomeusDe Willem Koerselmanprijs is een prijs van KWR die elk jaar wordt uitgereikt aan onderzoekers van het instituut die een peer reviewed artikel hebben geschreven dat het meest geciteerd is. Dat is deze keer het artikel van Bartholomeus en co-auteurs.

In het stuk wordt beschreven hoe planten reageren op toegenomen extremen als gevolg van klimaatverandering. Die toegenomen extremen hebben meer impact dan veranderingen in gemiddelde omstandigheden, schrijft KWR.

“Vooral de relatie tussen planten en water blijkt zeer gevoelig voor extremen die voortkomen uit veranderingen in temperatuur en neerslag. Hittegolven en wateroverlast hebben meer impact op fysiologische processen dan veranderingen in het gemiddelde klimaat.”

Bartholomeus kreeg de prijs overhandigd door Wim Koerselman, naamgever van de onderscheiding en eerste winnaar.

 

MEER INFORMATIE
Willem Koerselmanprijs naar Ruud Bartholomeus

A plant’s perspective of extremes: terrestrial plant responses to changing climatic variability

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).