Tom Mollenkopf is benoemd tot de nieuwe president van de International Water Association (IWA). De Australiër is jurist en waterindustrie-expert.
Tom MollenkopfMollenkopf was eerder CEO van de Australian Water Association en van de Peter Cullen Water and Environment Trust. Hij werkte veel voor WaterAid Australië en was van 2005-2007 plaatsvervangend uitvoerend directeur van de IWA.
IWA is een non-profitorganisatie en kenniscentrum voor de internationale watersector. In zijn nieuwe rol als IWA-voorzitter ziet Mollenkopf dat er veel te doen is. “Maar met miljarden mensen die geen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen, zijn er zoveel redenen om het te doen.”
De Australiër volgt de Française Diane d'Arras op. Zij leidde de IWA sinds oktober 2016.
Naast de nieuwe voorzitter, telt het IWA-bestuur vijf nieuwe leden: Peter A. Vanrolleghem (Canada Research Chair on Water Quality Modelling, Canada), Walter Kling (Water Wenen, Oostenrijk), Rose Kaggwa (National Water & Sewerage Corporation, Oeganda), María Molinos-Senante (Pauselijke Katholieke Universiteit van Chili, Chili) en Xiaochang Wang (Xi'an Universiteit voor Architectuur en Technologie, China).
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.