Arnoud de Wilt heeft de Jaap van der Graaf-prijs gewonnen. De onderzoeker kreeg de prijs voor zijn artikel over verwijdering van farmaceutische micropolluenten door middel van een driestapscombinatie van bestaande waterzuiveringsprocessen.

arnoud de wilt 180 vk Arnoud de WiltArnoud de Wilt, werkzaam als consultant, is afgestudeerd in Milieukunde aan de Wageningen Universiteit met als specialisatie Milieutechnologie en meer specifiek de biologische verwijdering van medicijnresten uit afvalwater. Hij promoveerde vorig jaar.

Zijn artikel werd gekozen als winnaar, omdat het, aldus de jury, een pragmatische en goed uitgewerkte oplossing biedt voor een van de grootste uitdagingen voor de waterschappen op dit moment: de almaar groeiende concentratie van medicijnresten in afval- en oppervlaktewater. Het winnende artikel ‘Enhanced pharmaceutical removal from water in a three step bio-ozone-bio process’ is gepubliceerd in het blad Water Research.

Uit het juryrapport: ‘Heel interessant en direct toepasbaar en de kostenberekening is zeer waardevol! Alhoewel de individuele processen commercieel toegepast worden en dus niet echt als innovatief beschouwd kunnen worden, werd het door de jury gewaardeerd dat het concrete resultaten en de haalbaarheid laat zien van ozon, dat normaal gebruikt wordt om micro-organismen te doden, in synergie met microbiologische afbraak van farmaceutische stoffen.’

Arnoud de Wilt wint prijs 16x9

De prijs, 5.000 euro en een glasobject, werd uitgereikt tijdens de 71e Vakantiecursus van de afdeling Watermanagement van de TU Delft. De jury beoordeelde in totaal 59 artikelen, waarvan het niveau ‘hoog was’.

De Jaap van der Graaf-prijs is een initiatief van ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos en werd 2009 ingesteld toen Jaap van der Graaf terugtrad als hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de TU Delft. De prijs wordt toegekend aan een student of onderzoeker die het beste Engelstalige artikel over de stedelijke watercyclus schreef.

 

MEER INFORMATIE
Het winnende artikel: Enhanced pharmaceutical removal from water in a three step bio-ozone-bio process

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!