Albert Jaap van Santbrink vertrekt per 1 april bij Stichting De Noordzee. Van Santbrink heeft dan ruim een half jaar voor de stichting gewerkt, hij begon vorig jaar 1 september als directeur-bestuurder.
Albert Jaap van SantbrinkDe stichting geeft geen reden voor het snelle vertrek van Van Santbrink. De Raad van Toezicht respecteert de keuze van Van Santbrink en gaat op korte termijn op zoek naar een opvolger, aldus de verklaring.
Het managementteam bestaande uit Francine Hijmans en Ewout van Galen zal de directietaken in de tussenliggende periode waarnemen, laat de stichting weten.
Van Santbrink is voornemens zich na zijn vertrek weer te richten op een zelfstandige coaching- en adviespraktijk.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.