Na het aanzienlijke zetelverlies in de Tweede Kamer is 50Plus niet langer vertegenwoordigd in algemeen bestuur waterschap Noorderzijlvest. Michiel de Sterke uit Paterswolde zegt zijn lidmaatschap op en gaat als zelfstandig bestuurslid verder.
Michiel de SterkeDe Sterke (68) vormde een eenmansfractie voor 50Plus. In een toelichting zegt hij dat de standpunten van 50Plus ‘te zeer’ afwijken van wat hij belangrijk vindt. De teleurstellende verkiezingsuitslag was de druppel voor hem om de partij te verlaten. "Veel stemmers herkennen zich niet meer in het beleid van 50Plus. Daarom heb ik met pijn in mijn hart moeten besluiten om 50Plus te verlaten", zegt hij tegen RTV Drenthe.
De Sterke behoudt zijn zetel in het AB. Hij wil een intensieve samenwerking aangaan met de fractie Betaalbaar Water, omdat ‘de wederzijdse ideeën en standpunten dicht bij elkaar liggen’. Op deze manier kan hij handen en voeten blijven geven aan de punten die voor de stemmers op 50Plus van belang zijn, zoals 'eerlijke belastingtarieven en niet te veel moeten betalen’.
In het AB treedt nog een wijziging op. Hiltje Hof van de fractie Water Natuurlijk verlaat het bestuur. Zij wordt opgevolgd door Doede de Vries uit Groningen. Zijn toelating tot het AB is voor de vergadering van 24 maart geagendeerd.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.