Aad van Duijvenvoorde is benoemd tot afdelingshoofd Watertechniek bij ingenieursadviesbureau Sweco. Hij maakt de overstap van Royal HaskoningDHV, waar hij bijna 25 jaar gewerkt heeft.
Aad van DuijvenvoordeVan Duijvenvoorde (49) gaat bij Sweco zijn ervaring inzetten om de klanten in de drinkwater- en afvalwatersector te helpen met hun dagelijkse uitdaging: schoon water, zo schrijft het ingenieursbureau in een persverklaring.
Van Duivenvoorde is per 1 mei benoemd. Hij neemt veel ervaring mee. Hij ging in 1994 als werktuigbouwkundige aan de slag bij Iwaco (later Royal HaskoningDHV). Bij dit bureau vervulde hij diverse functies.
Hij sluit zijn werk bij RHDHV af als productmanager Crystalactor, het kristallisatieproces van Royal HaskoningDHV dat bij de zuivering van afvalwater, industrieel en municipaal, ingezet wordt voor meerdere toepassingen, zoals ontharding, struviet productie en winnen van zware metalen.
Bij Sweco zal Van Duijvenvoorde zich inzetten voor schoon water. Die inzet geeft hem energie, laat hij weten. “Schoon water is de basis voor onze volksgezondheid.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.