secundair logo knw 1

Maaisel uit Lelystad wordt op een andere manier verwerkt. Foto Waterschap Zuiderzeeland

Waterschap Zuiderzeeland begint dit najaar een proef om een deel van het maaisel uit het stedelijk water van Lelystad te verwerken tot Bokashi. In totaal 400 ton wordt omgezet in bodemverbeterend materiaal voor de landbouw.

Dat zorgt volgens het waterschap op termijn voor kostenbesparing. Gebruikelijk is dat het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud in stedelijk water door de aannemer wordt afgevoerd en gecomposteerd. Voor een deel van het maaisel wil Zuiderzeeland nu de van oorsprong Japanse Bokashi-methode toepassen.

Hierbij worden micro-organismen en oergesteentemineralen aan het maaisel toegevoegd. Vervolgens wordt de hoop luchtdicht afgedekt, zoals bij inkuilen, en acht tot tien weken gefermenteerd. In tegenstelling tot het standaard composteren komt volgens Zuiderzeeland bij dit proces nagenoeg geen CO2 vrij en blijven koolstof en andere voedingsstoffen behouden.

Na afloop van dit proces wordt de Bokashi uitgereden op landbouwgronden binnen een straal van 5 kilometer rondom Lelystad.

De pilot wordt begeleid door het bedrijf Bij de Oorsprong uit Dalfsen en uitgevoerd bij biologisch landbouwbedrijf Erf BV in Lelystad. Dit bedrijf exploiteert op een duurzame wijze reservegronden in stedelijke gebieden. Bokashi voedt het bodemleven en heeft een ziekteonderdrukkende werking voor het gewas, aldus het waterschap.

Of de proef slaagt, hangt volgens woordvoerder Theresa Kombrink af van twee factoren: is de kwaliteit van het maaisel goed genoeg voor de Bokashi en zijn de klanten, bijvoorbeeld biologische boeren, tevreden. Als dat allebei het geval is, wil Zuiderzeeland de methode ook elders in Flevoland gaan toepassen. ''Daarvoor moeten er wel voldoende afnemers zijn.''

De methode is per ton 10 euro goedkoper dan de traditionele methode. Kombrink weet niet of er meer waterschappen zijn die op deze manier werken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).