0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Zuiderzeeland begint dit najaar een proef om een deel van het maaisel uit het stedelijk water van Lelystad te verwerken tot Bokashi. In totaal 400 ton wordt omgezet in bodemverbeterend materiaal voor de landbouw.

Dat zorgt volgens het waterschap op termijn voor kostenbesparing. Gebruikelijk is dat het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud in stedelijk water door de aannemer wordt afgevoerd en gecomposteerd. Voor een deel van het maaisel wil Zuiderzeeland nu de van oorsprong Japanse Bokashi-methode toepassen.

Hierbij worden micro-organismen en oergesteentemineralen aan het maaisel toegevoegd. Vervolgens wordt de hoop luchtdicht afgedekt, zoals bij inkuilen, en acht tot tien weken gefermenteerd. In tegenstelling tot het standaard composteren komt volgens Zuiderzeeland bij dit proces nagenoeg geen CO2 vrij en blijven koolstof en andere voedingsstoffen behouden.

Na afloop van dit proces wordt de Bokashi uitgereden op landbouwgronden binnen een straal van 5 kilometer rondom Lelystad.

De pilot wordt begeleid door het bedrijf Bij de Oorsprong uit Dalfsen en uitgevoerd bij biologisch landbouwbedrijf Erf BV in Lelystad. Dit bedrijf exploiteert op een duurzame wijze reservegronden in stedelijke gebieden. Bokashi voedt het bodemleven en heeft een ziekteonderdrukkende werking voor het gewas, aldus het waterschap.

Of de proef slaagt, hangt volgens woordvoerder Theresa Kombrink af van twee factoren: is de kwaliteit van het maaisel goed genoeg voor de Bokashi en zijn de klanten, bijvoorbeeld biologische boeren, tevreden. Als dat allebei het geval is, wil Zuiderzeeland de methode ook elders in Flevoland gaan toepassen. ''Daarvoor moeten er wel voldoende afnemers zijn.''

De methode is per ton 10 euro goedkoper dan de traditionele methode. Kombrink weet niet of er meer waterschappen zijn die op deze manier werken.

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het