0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het zonnepark op het terrein van de rioolwaterzuivering Everstekoog in gebruik genomen. Met dit nieuwe zonnepark meegerekend, wekt Hollands Noorderkwartier op dit moment 8% van de gebruikte energie op met zonnepanelen. Het doel is 35% in 2025.

Het zonnepark op rioolwaterzuivering Everstekoog op Texel met een omvang van bijna een hectare beschikt over 5.160 panelen en kan 1.358.000 Kwh opwekken. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil de energie die op Everstekoog wordt opgewekt, gebruiken om de zuivering energieneutraal te laten draaien. Er wordt nog gewerkt aan energieopslag in batterijen.

Energieneutraal in 2025
In 2025 wil HHNK volledig energieneutraal zijn. Zonne-energie moet voor 35% van de benodigde energie gaan zorgen. “Evertsekoog levert 5% van de gewenste zonne-energie. Daarnaast leveren panelen op de RWZI Beverwijk, de RWZI Geestmerambacht en op het dak van ons kantoor nog eens drie procent,” zegt Marco Cortel van het hoogheemraadschap.

Jaarlijks gebruikt HHNK volgens Cortel ongeveer 70.000.000 kwh. In 2025 moet ongeveer 20.000.000 kwh van de zon komen. Cortel: “De overige 65% van onze energie willen we deels laten dalen, bijvoorbeeld door besparingen en een optimalere inzet van de systemen. Daarnaast wordt er gewerkt aan plannen voor themische energie en windenergie, denk aan het plaatsen van molens of door deel te nemen in parken. Maar dit is nog pril.”

Zonneparken
Om het aandeel zonne-energie dusdanig te vergroten dat Hollands Noorderkwartier de doelstellingen haalt, wordt het aantal zonneparken uitgebreid. Parken op de RWZI De Stolpen en de RWZI Wieringermeer zijn al gereed. “Deze moeten alleen nog aangesloten worden. Verder worden binnenkort panelen geplaatst op de RWZI Wieringen”, vertelt Cortel.

In totaal zijn ruim 100.000 zonnepanelen gepland op diverse locaties. Voor een tweede reeks zonneparken heeft Hollands Noorderkartier inmiddels de vergunningen rond en kan de aanbesteding gestart worden. “Dan gaat het om zonneparken bij RWZI Geestmerambacht, RWZI Beemster, RWZI Wervershoof, RWZI Heiloo. Ook een derde en een vierde reeks worden voorbereid”.

Deze vier reeksen plaatsingen zijn gepland voor de komende twee á drie jaar. Cortel: “Als de vier reeksen klaar zijn, hebben we de driekwart van de benodigde 35% zonne-energie gerealiseerd. Er liggen dan rond de 70.000 panelen verspreid door ons werkgebied, op eigen grond van HHNK rondom de RWZI's”.

Evaluatie
In 2020 heeft het hoogheemraadschap een evaluatie ingepland en wil het bekijken of het op koers ligt om de de doelstellingen te behalen. “Dan hebben we nog niet alle benodigde zonnepanelen in voorbereiding. Dat kan ook niet,” meent Cortel. Volgens hem kunnen plannen van deze omvang alleen gefaseerd worden opgezet. “We moeten niet alleen zonnepanelen plaatsen, de benodigde technische infrastructuur moet ook aanwezig zijn. En daarvoor zijn we weer afhankelijk van andere partijen als netbeheerders. We hebben anderhalf jaar geleden onze klimaatdoelstellingen geformuleerd en hebben al hele grote stappen gezet.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De stelling dat de gemiddelde waterschapslasten met 3,6% stijgen als gevolg van extra investeringen in de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, wordt niet onderbouwd. Een waterschap met een begroting van 100 miljoen zou dan een extra klimaatoroject uitvoeren van 3,6 mln euro? Een goede journalist gaat dat natuurlijk checken, toch??
De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het