0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het zonnepark op het terrein van de rioolwaterzuivering Everstekoog in gebruik genomen. Met dit nieuwe zonnepark meegerekend, wekt Hollands Noorderkwartier op dit moment 8% van de gebruikte energie op met zonnepanelen. Het doel is 35% in 2025.

Het zonnepark op rioolwaterzuivering Everstekoog op Texel met een omvang van bijna een hectare beschikt over 5.160 panelen en kan 1.358.000 Kwh opwekken. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil de energie die op Everstekoog wordt opgewekt, gebruiken om de zuivering energieneutraal te laten draaien. Er wordt nog gewerkt aan energieopslag in batterijen.

Energieneutraal in 2025
In 2025 wil HHNK volledig energieneutraal zijn. Zonne-energie moet voor 35% van de benodigde energie gaan zorgen. “Evertsekoog levert 5% van de gewenste zonne-energie. Daarnaast leveren panelen op de RWZI Beverwijk, de RWZI Geestmerambacht en op het dak van ons kantoor nog eens drie procent,” zegt Marco Cortel van het hoogheemraadschap.

Jaarlijks gebruikt HHNK volgens Cortel ongeveer 70.000.000 kwh. In 2025 moet ongeveer 20.000.000 kwh van de zon komen. Cortel: “De overige 65% van onze energie willen we deels laten dalen, bijvoorbeeld door besparingen en een optimalere inzet van de systemen. Daarnaast wordt er gewerkt aan plannen voor themische energie en windenergie, denk aan het plaatsen van molens of door deel te nemen in parken. Maar dit is nog pril.”

Zonneparken
Om het aandeel zonne-energie dusdanig te vergroten dat Hollands Noorderkwartier de doelstellingen haalt, wordt het aantal zonneparken uitgebreid. Parken op de RWZI De Stolpen en de RWZI Wieringermeer zijn al gereed. “Deze moeten alleen nog aangesloten worden. Verder worden binnenkort panelen geplaatst op de RWZI Wieringen”, vertelt Cortel.

In totaal zijn ruim 100.000 zonnepanelen gepland op diverse locaties. Voor een tweede reeks zonneparken heeft Hollands Noorderkartier inmiddels de vergunningen rond en kan de aanbesteding gestart worden. “Dan gaat het om zonneparken bij RWZI Geestmerambacht, RWZI Beemster, RWZI Wervershoof, RWZI Heiloo. Ook een derde en een vierde reeks worden voorbereid”.

Deze vier reeksen plaatsingen zijn gepland voor de komende twee á drie jaar. Cortel: “Als de vier reeksen klaar zijn, hebben we de driekwart van de benodigde 35% zonne-energie gerealiseerd. Er liggen dan rond de 70.000 panelen verspreid door ons werkgebied, op eigen grond van HHNK rondom de RWZI's”.

Evaluatie
In 2020 heeft het hoogheemraadschap een evaluatie ingepland en wil het bekijken of het op koers ligt om de de doelstellingen te behalen. “Dan hebben we nog niet alle benodigde zonnepanelen in voorbereiding. Dat kan ook niet,” meent Cortel. Volgens hem kunnen plannen van deze omvang alleen gefaseerd worden opgezet. “We moeten niet alleen zonnepanelen plaatsen, de benodigde technische infrastructuur moet ook aanwezig zijn. En daarvoor zijn we weer afhankelijk van andere partijen als netbeheerders. We hebben anderhalf jaar geleden onze klimaatdoelstellingen geformuleerd en hebben al hele grote stappen gezet.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het