0
0
0
s2sdefault

Waterschap Hollandse Delta (WSHD) werkt de komende jaren aan het verbeteren van de zoetwatervoorziening naar en vanuit het Brielse Meer en de Bernisse. Die is van groot belang voor de bedrijven van de Europoort en de Botlek.

Eerder deze maand kende het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervoor subsidie toe vanuit het Deltafonds Zoetwater. Die had het waterschap samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en het Havenbedrijf Rotterdam aangevraagd.

Met de toekenning onderstreept het ministerie volgens WSHD dat het belang groot is. De partners dragen zelf ook bij.

Het Brielse Meer is een belangrijke zoetwaterbron voor de waterpeilen en de landbouw op Voorne-Putten, de waterpeilen en de tuinbouw in het Westland en de industrie in de Europoort en Botlek. WSHD is als beheerder verantwoordelijk voor het leveren van voldoende zoet water aan al deze partijen.

In de ‘Overeenkomst Zoetwaterleverantie Brielse Meer/Bernisse 2014’ zijn hierover afspraken gemaakt. Eind mei van dit jaar pompte het waterschap via de Brielsemeerleiding dagelijks 260 miljoen liter uit het meer het gebied in.

Verzilting
De afgelopen jaren en met name de laatste twee droge zomers hebben volgens het waterschap duidelijk gemaakt dat het leveren van voldoende zoet water niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Zo blijkt het Brielse Meer vatbaar voor verzilting, waardoor de kans op inlaatstops toeneemt. "Op dit moment zijn er nog geen problemen, maar we willen voorkomen dat die er komen'', zegt woordvoerder Linda Vermeulen van WSHD. 

Het project ‘Optimalisatie zoetwatervoorziening Brielse Meer’ moet er daarom voor zorgen dat het gebruik, het beheer en de verdeling van het zoete water ook in de toekomst optimaal functioneert, zolang er voldoende zoet water wordt aangevoerd via de rivieren. 

Er worden onder andere dertien inlaatkunstwerken naar de polders aangepast en geautomatiseerd. Enkele duikers worden vernieuwd, zodat ze aan de huidige normen op het gebied van veiligheid en capaciteit voldoen. De inlaatsluis bij Spijkenisse wordt geautomatiseerd, zodat deze gemakkelijker en efficiënter bediend kan worden. Ook wordt gemeten hoe zoetwater efficiënt geautomatiseerd kan worden ingelaten en op welke momenten dat moet gebeuren.

Bedrijven
VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers, noemt de toekenning van de subsidie goed nieuws voor industriële watergebruikers in het gebied. 

VEMW pleit al vele jaren voor een toekomstbestendige zoetwatervoorziening in de Botlek en Europoort. "Investeringen in de zoetwatervoorziening naar en vanuit het Brielse Meer zijn nodig om ervoor te zorgen dat de nu aanwezige bedrijven, maar ook de bedrijven die zich in de toekomst in de Rijnmond gaan vestigen, kunnen blijven beschikken over voldoende zoet water van de juiste kwaliteit."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WSHD
Reactie VEMW
H2O-bericht over de aanleg van vispaaiplaatsen rond het Brielse Meer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.