0
0
0
s2smodern

Waterschap Hollandse Delta (WSHD) werkt de komende jaren aan het verbeteren van de zoetwatervoorziening naar en vanuit het Brielse Meer en de Bernisse. Die is van groot belang voor de bedrijven van de Europoort en de Botlek.

Eerder deze maand kende het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervoor subsidie toe vanuit het Deltafonds Zoetwater. Die had het waterschap samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en het Havenbedrijf Rotterdam aangevraagd.

Met de toekenning onderstreept het ministerie volgens WSHD dat het belang groot is. De partners dragen zelf ook bij.

Het Brielse Meer is een belangrijke zoetwaterbron voor de waterpeilen en de landbouw op Voorne-Putten, de waterpeilen en de tuinbouw in het Westland en de industrie in de Europoort en Botlek. WSHD is als beheerder verantwoordelijk voor het leveren van voldoende zoet water aan al deze partijen.

In de ‘Overeenkomst Zoetwaterleverantie Brielse Meer/Bernisse 2014’ zijn hierover afspraken gemaakt. Eind mei van dit jaar pompte het waterschap via de Brielsemeerleiding dagelijks 260 miljoen liter uit het meer het gebied in.

Verzilting
De afgelopen jaren en met name de laatste twee droge zomers hebben volgens het waterschap duidelijk gemaakt dat het leveren van voldoende zoet water niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Zo blijkt het Brielse Meer vatbaar voor verzilting, waardoor de kans op inlaatstops toeneemt. "Op dit moment zijn er nog geen problemen, maar we willen voorkomen dat die er komen'', zegt woordvoerder Linda Vermeulen van WSHD. 

Het project ‘Optimalisatie zoetwatervoorziening Brielse Meer’ moet er daarom voor zorgen dat het gebruik, het beheer en de verdeling van het zoete water ook in de toekomst optimaal functioneert, zolang er voldoende zoet water wordt aangevoerd via de rivieren. 

Er worden onder andere dertien inlaatkunstwerken naar de polders aangepast en geautomatiseerd. Enkele duikers worden vernieuwd, zodat ze aan de huidige normen op het gebied van veiligheid en capaciteit voldoen. De inlaatsluis bij Spijkenisse wordt geautomatiseerd, zodat deze gemakkelijker en efficiënter bediend kan worden. Ook wordt gemeten hoe zoetwater efficiënt geautomatiseerd kan worden ingelaten en op welke momenten dat moet gebeuren.

Bedrijven
VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers, noemt de toekenning van de subsidie goed nieuws voor industriële watergebruikers in het gebied. 

VEMW pleit al vele jaren voor een toekomstbestendige zoetwatervoorziening in de Botlek en Europoort. "Investeringen in de zoetwatervoorziening naar en vanuit het Brielse Meer zijn nodig om ervoor te zorgen dat de nu aanwezige bedrijven, maar ook de bedrijven die zich in de toekomst in de Rijnmond gaan vestigen, kunnen blijven beschikken over voldoende zoet water van de juiste kwaliteit."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WSHD
Reactie VEMW
H2O-bericht over de aanleg van vispaaiplaatsen rond het Brielse Meer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.