secundair logo knw 1

In de Utrechtse Catharijnesingel worden onderwaterriffen geplaatst. Foto CU2030/Gerrit Serné

Onder de steigers in de Utrechtse Singel zijn zoetwaterriffen van beton geplaatst. Daarmee willen de gemeente en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) het onderwaterleven in het stadscentrum stimuleren.

De riffen zijn een soort achthoekige buizen van ruw beton met gaatjes erin. In die buizen zitten ook gaatjes. Dat levert volgens het waterschap "een diversiteit aan structuren" op waar algen zich aan vast kunnen hechten. Kleine beestjes en visjes kunnen zich hier verschuilen.

De verwachting is dat op de riffen snel algen, mosselen en andere onderwaterplantjes gaan groeien, aldus HDSR. Dat is weer voedsel voor vissen. De begroeide riffen bieden ook grotere vissen een habitat.

De kunstmatige riffen zijn een ontwerp van het bedrijf ReefSystems, dat ook betrokken is bij de grootschalige proef met rif-elementen in de Waddenzee. Die is afgelopen november van start gegaan bij de Groningse Lauwersmeerdijk.

Visdeurbel
De grachten en singels van Utrecht zijn een belangrijk leefgebied voor planten en dieren. Ieder voorjaar zwemmen vele vissen vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn of verder stroomopwaarts richting Duitsland om zich voort te planten.

Om die vissen te helpen de Weerdsluis te passeren, introduceerden de gemeente en het waterschap vorig voorjaar de visdeurbel. Onder water werd een webcam opgehangen, zodat mensen via een livestream konden zien of er vissen voor de sluis wachten. Door online op een ‘bel’ te drukken, konden ze de sluiswachter vragen de sluis te openen.

Eind vorige maand is de webcam opnieuw opgehangen. De vissen kunnen tijdens hun tocht nu schuilen en voedsel vinden bij de riffen, aldus HDSR. De komende jaren onderzoekt het waterschap de riffen om te kijken of de biodiversiteit is toegenomen.

Impulsregeling
Het project, dat 30.000 euro kost, is mede bekostigd vanuit de Impulsregeling van het waterschap. Die is bedoeld om de waterkwaliteit in stedelijk gebied te verbeteren door gemeentelijke uitvoeringsmaatregelen mee te financieren.

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Populaire visbel komt terug bij Utrechtse Weerdsluis
H2O-bericht: Grote proef met verrijken onderwaternatuur bij dijk in Waddenzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.