secundair logo knw 1

Watervlooien ontwikkelen moeilijker bescherming in zuurder water (Afbeelding: Ruhr-Universität Bochum)

Dat oceanen verzuren door klimaatverandering is al eerder wetenschappelijk bewezen. Duitse wetenschappers concluderen na nieuw onderzoek dat ook zoetwatermeren de dupe zijn van de opwarming van de aarde. Dat schrijven ze in de nieuwe editie van het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum vergeleken voor vier meren in Duitsland de data uit de periode 1981 tot 2015. Uit de gegevens blijkt dat de CO2-concentratie in het water gestegen is en de pH-waarde met 0,3 is gedaald. Het water is dus zuurder geworden. "Tot vrij recent is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op zoetwater," zegt Linda Weiss, de hoogleraar die het onderzoek leidde. "Dat komt waarschijnlijk omdat er niet genoeg data beschikbaar zijn. De data tot 1999 hadden wij bijvoorbeeld alleen op papier, niet digitaal. Die gegevens moesten we dus handmatig invoeren. De afgelopen jaren is er gelukkig wel meer aandacht gekomen voor het verzuren van zoetwatermeren."

De Duitse wetenschappers onderzochten vervolgens de impact van de gestegen CO2-concentratie en de gedaalde pH-waarde op watervlooien. De hogere concentraties CO2 lijken het volgens de onderzoekers moeilijker te maken voor watervlooien om hun vijanden te herkennen en zich te beschermen. "Wij hebben gekeken naar watervlooien. Andere onderzoekers hebben zich al beziggehouden met schelpdieren en zalmen. Maar er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voor we echt iets kunnen zeggen over de gevolgen van de verzuring voor de ecosystemen van zoetwatermeren op de langere termijn."

Als vervolgonderzoek hoopt Weiss te onderzoeken of het verzuren van zoetwatermeren een globaal fenomeen is. "Ik verwacht zeker dat er regionale verschillen zijn, bijvoorbeeld door geologische verschillen en omdat de vegetatie in de buurt van een meer ook een rol speelt. Ik durf de stelling echter wel aan dat zoetwatermeren overal ter wereld meer CO2 opnemen en zuurder worden."

Hier leest u het artikel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.