0
0
0
s2smodern

Dat oceanen verzuren door klimaatverandering is al eerder wetenschappelijk bewezen. Duitse wetenschappers concluderen na nieuw onderzoek dat ook zoetwatermeren de dupe zijn van de opwarming van de aarde. Dat schrijven ze in de nieuwe editie van het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum vergeleken voor vier meren in Duitsland de data uit de periode 1981 tot 2015. Uit de gegevens blijkt dat de CO2-concentratie in het water gestegen is en de pH-waarde met 0,3 is gedaald. Het water is dus zuurder geworden. "Tot vrij recent is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op zoetwater," zegt Linda Weiss, de hoogleraar die het onderzoek leidde. "Dat komt waarschijnlijk omdat er niet genoeg data beschikbaar zijn. De data tot 1999 hadden wij bijvoorbeeld alleen op papier, niet digitaal. Die gegevens moesten we dus handmatig invoeren. De afgelopen jaren is er gelukkig wel meer aandacht gekomen voor het verzuren van zoetwatermeren."

De Duitse wetenschappers onderzochten vervolgens de impact van de gestegen CO2-concentratie en de gedaalde pH-waarde op watervlooien. De hogere concentraties CO2 lijken het volgens de onderzoekers moeilijker te maken voor watervlooien om hun vijanden te herkennen en zich te beschermen. "Wij hebben gekeken naar watervlooien. Andere onderzoekers hebben zich al beziggehouden met schelpdieren en zalmen. Maar er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voor we echt iets kunnen zeggen over de gevolgen van de verzuring voor de ecosystemen van zoetwatermeren op de langere termijn."

Als vervolgonderzoek hoopt Weiss te onderzoeken of het verzuren van zoetwatermeren een globaal fenomeen is. "Ik verwacht zeker dat er regionale verschillen zijn, bijvoorbeeld door geologische verschillen en omdat de vegetatie in de buurt van een meer ook een rol speelt. Ik durf de stelling echter wel aan dat zoetwatermeren overal ter wereld meer CO2 opnemen en zuurder worden."

Hier leest u het artikel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.