0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Dat oceanen verzuren door klimaatverandering is al eerder wetenschappelijk bewezen. Duitse wetenschappers concluderen na nieuw onderzoek dat ook zoetwatermeren de dupe zijn van de opwarming van de aarde. Dat schrijven ze in de nieuwe editie van het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum vergeleken voor vier meren in Duitsland de data uit de periode 1981 tot 2015. Uit de gegevens blijkt dat de CO2-concentratie in het water gestegen is en de pH-waarde met 0,3 is gedaald. Het water is dus zuurder geworden. "Tot vrij recent is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op zoetwater," zegt Linda Weiss, de hoogleraar die het onderzoek leidde. "Dat komt waarschijnlijk omdat er niet genoeg data beschikbaar zijn. De data tot 1999 hadden wij bijvoorbeeld alleen op papier, niet digitaal. Die gegevens moesten we dus handmatig invoeren. De afgelopen jaren is er gelukkig wel meer aandacht gekomen voor het verzuren van zoetwatermeren."

De Duitse wetenschappers onderzochten vervolgens de impact van de gestegen CO2-concentratie en de gedaalde pH-waarde op watervlooien. De hogere concentraties CO2 lijken het volgens de onderzoekers moeilijker te maken voor watervlooien om hun vijanden te herkennen en zich te beschermen. "Wij hebben gekeken naar watervlooien. Andere onderzoekers hebben zich al beziggehouden met schelpdieren en zalmen. Maar er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voor we echt iets kunnen zeggen over de gevolgen van de verzuring voor de ecosystemen van zoetwatermeren op de langere termijn."

Als vervolgonderzoek hoopt Weiss te onderzoeken of het verzuren van zoetwatermeren een globaal fenomeen is. "Ik verwacht zeker dat er regionale verschillen zijn, bijvoorbeeld door geologische verschillen en omdat de vegetatie in de buurt van een meer ook een rol speelt. Ik durf de stelling echter wel aan dat zoetwatermeren overal ter wereld meer CO2 opnemen en zuurder worden."

Hier leest u het artikel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het