secundair logo knw 1

Regiomakelaars van het Zoet Zout Knooppunt

Binnen het Zoet Zout Knooppunt bundelen provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven in de kustprovincies hun inspanning rond het onderwerp verzilting. Het knooppunt behoudt zijn regionale benadering, maar wil nu ook landelijk een knooppunt van kennis en initiatieven rond verzilting worden.

Het onderwerp verzilting speelt, mede door de droge zomers van de afgelopen jaren, een steeds grotere rol in het debat over waterkwaliteit. Verzilting is van invloed op de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en daarmee de mogelijkheden voor land- en tuinbouw en drinkwaterwinning.

Het Zoet Zout Knooppunt (ZZK) heeft op dit moment vijf Regiomakelaars, actief van Zeeland tot aan Friesland en Groningen. “Als Regiomakelaars willen we eraan bijdragen dat kennis wordt ontsloten en kennis wordt gedeeld,” zegt Hanneke Douma. Douma is Regiomakelaar in Noord-Holland. “Het ZZK is bedoeld als verbinder: we willen projecten verbinden en ook de link leggen tussen theorie en praktijk. Dat doen we ook heel concreet, via praktijkkennisdagen met bezoeken aan projecten. Uiteindelijk hebben we de opdracht om de aanwezige kennis naar de gebruikers in het veld, bijvoorbeeld boeren of natuurbeschermers, te brengen.”

Het is daarbij de bedoeling dat het Zoet Zout Knooppunt een onpartijdige rol inneemt. Volgens Douma is het Zoet Zout Knooppunt niet voor of tegen verzilting. “Het is overduidelijk een onderwerp waar verschillende partijen verschillende belangen hebben. Ik denk dat het al enorm helpt als die belangen zichtbaar worden gemaakt.”

Landelijke koers
Douma verwacht dat het Zoet Zout Knooppunt meer dan tot nu het geval was, ook een landelijke koers zal gaan varen. “Er gebeurt al zoveel in Nederland rond dit onderwerp.” Daarom zoeken de Regiomakelaars de samenwerking met landelijke partijen als Deltares, Stowa en verschillende ministeries van I&W respectievelijk LNV.

Douma: “We zoeken ook de aansluiting bij landelijke programma’s als het Deltaprogramma Zoetwater en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). De kennis van en aandacht voor verzilting en zoetwatergebruik is de afgelopen jaren al enorm toegenomen. Wij willen in beeld brengen welke initiatieven er al zijn en de kennis uit de projecten delen met andere regio’s. Zo voorkomen we dat het wiel twee keer moet worden uitgezonden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn