secundair logo knw 1

Een medewerker van SaveUA overhandigt een waterfilter aan inwoners van Novovorontsovo. Foto WUR

Het University Fund Wageningen is dit najaar een crowdfundingsactie begonnen om Oekraïners van waterfilters te kunnen voorzien. In het oorlogsgebied is een groot gebrek aan schoon drinkwater. Inmiddels zijn er zevenduizend filters uitgedeeld, het streven is om er nog eens drieduizend aan toe te voegen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn ziekenhuizen, waterfaciliteiten, scholen en kinderdagverblijven vernietigd en is een deel van de bevolking ontheemd. Hierdoor hebben naar schatting 13,6 miljoen mensen een tekort aan schoon drinkwater, schrijft Wageningen University & Research (WUR) op de website.

Vooral in steden en in de oostelijke regio is de situatie nijpend. De meeste mensen daar zijn afhankelijk van waterleidingsystemen voor hun drinkwater, maar die zijn vaak vernietigd. Het beschikbare oppervlaktewater is verontreinigd doordat er dode lichamen in liggen.

Hulpgoederen
Vier alumni van de WUR, die elkaar eerder tegenkwamen bij een actie van Unicef voor waterfilters in Oekraïne, besloten in oktober hun krachten te bundelen en een crowdfundingsactie op te zetten onder de vlag van de universiteit.

Het gaat om Lieselotte Heederik en Guido van Hofwegen, die de Nazava Water Filters hebben ontwikkeld, en Emmeke Vierhout en Kees Huizinga, die al twintig jaar in Oekraïne wonen en daar een boerenbedrijf hebben opgebouwd. Vanuit hun De Leeuw Kyiv Foundation voorzien zij mensen in het oorlogsgebied nu van hulpgoederen. Voor deze actie werken ze samen met de organisatie SaveUA, die de filters verspreidt in de bezette gebieden.

Twee emmers
De Nazava Water Filters werden tot nu toe vooral in landen als Indonesië, Ethiopië, Kenia en Mozambique toegepast. Ze zuiveren vervuild water in drie stappen: het keramisch membraan filtert bacteriën en grove deeltjes zoals ijzer uit het water, een zilverlaagje doodt de bacteriën en de kern van actief koolstof reduceert smaak, luchtjes en chemische stoffen zoals chloor.

Het gezuiverde water wordt opgevangen en kan worden afgetapt. Het hele systeem is niet groter dan twee emmers op elkaar. "Ze zijn gemakkelijk verplaatsbaar en kunnen eenvoudig overal door iedereen worden gebruikt", aldus de initiatiefnemers.

Dankzij ruim zevenhonderd donaties staat de teller nu op 163.221 euro; daarmee zijn ruim zevenduizend filters gefinancierd. De initiatiefnemers streven naar een totaal van tienduizend filters, waarvoor nog 50.000 euro nodig is. Een waterfilter kost ongeveer 20 euro. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?