secundair logo knw 1

Juli 2021: hoogwater in Limburg

Een brede combinatie van ingenieursbureaus gaat in Limburg aan de slag om de hoogwaterveiligheid van de Maas verder te verbeteren. Drie combinaties bestaande uit Arcadis en Witteveen+Bos, WSP en Kragten, Royal HaskoningDHV en Fugro tekenden daarvoor contracten met Waterschap Limburg.

Het gaat om de resterende dijkversterkingsprojecten in het hoogwaterbeschermingsprogramma Maaswerken dat voorziet in het verbreden en verdiepen van de rivier, verlagen van uiterwaarden, aanleggen van geulen en retentiegebieden en versterken van kades en dijken. Een flink deel van het programma is gerealiseerd en de dijkversterkingen en rivierverruimingen bleken afgelopen zomer beslissend bij het in toom houden van de Maas tijdens de enorme wateroverlast.

Er moeten in de Noordelijke Maasvallei nog 16 projecten worden uitgevoerd. Op 10 locaties moet dijken worden versterkt, op de overige 6 locaties wacht een gecombineerde opgave. De ingenieurscombinaties zorgen voor de voorverkenningen, verkenningen, planuitwerkingen, het voorbereiden en begeleiden van de realisatie tot en met oplevering en overdracht aan de beheerder.

Het contract  om de hoogwaterveiligheid van de Maas te verbeteren geldt voor maximaal zes jaar. De klus moet voor 2028 geklaard zijn, laat het waterschap weten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.