0
0
0
s2smodern

In het Botlekgebied is een pilot van start gegaan die gericht is op het zuiveren van brijn, reststroom met verhoogde concentraties zouten. In de proefinstallatie wil Evides Industriewater waardevolle mineralen en zouten terugwinnen uit het zoute water.

De pilot is een initiatief van het internationale samenwerkingsverband Zero Brine en duurt vooralsnog vier jaar. De installatie staat op het terrein Plant One Rotterdam, een kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek waar duurzame procestechnologie wordt getest. Dat is dichtbij de Demiwater Plant van Evides Industriewater, waar brijn een reststroom is.

In de proefinstallatie is een aantal technologieën, die afzonderlijk zijn getest, achter elkaar geplaatst, zoals ionenwisseling, nanofiltratie, evaporatie, oxidatie van organische materialen en geavanceerde kristallisatie. De technieken zijn onder meer geleverd door het Nederlandse waterbehandelingsbedrijf Lenntech (nanofiltratie), de Technische Universiteit van Athene (verdamper) en de Universiteit van Palermo (kristallisator). TU Delft leidt het project.

Reeks
De test in Rotterdam is er een in een reeks. In Polen (kolencentrale) en Spanje (silicumfabriek) worden onder de vlag van Zero Brine en met Europees geld soortgelijke testen gedaan om naast zout waardevolle mineralen als magnesium uit industrieel afvalwater te halen. Daarbij worden andere technieken gebruikt. In Turkije (textielfabriek) wordt een vierde proefproject opgezet.

De zoektocht naar innovatieve technologieën om brijn te behandelen komt voort uit de behoefte om de reststromen te reduceren en hergebruik van water te vergroten. Ook dwingt wetgeving industrieën en waterbedrijven om hun lozingen van afvalwater, zoals brijn, te verminderen.

De Europese Unie zet in op een duurzame procesindustrie en terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Magnesium dat wordt teruggewonnen, bestempelt de EU als een van de kritische grondstoffen die momenteel voor 100 procent moeten worden geïmporteerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Rob · 7 months ago
  Magnesium komt toch gewoon uit de bodem in Drente en ook in Duitsland?
  Verder is er ook dolomiet winning in de Ardennen. 100% import is dus niet correct....
 • This commment is unpublished.
  Geert · 7 months ago
  Magnesiumzouten worden gewoon gewonnen in Veendam. Firma Nedmag is er groot mee geworden.....

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.