0
0
0
s2smodern

In het Botlekgebied is een pilot van start gegaan die gericht is op het zuiveren van brijn, reststroom met verhoogde concentraties zouten. In de proefinstallatie wil Evides Industriewater waardevolle mineralen en zouten terugwinnen uit het zoute water.

De pilot is een initiatief van het internationale samenwerkingsverband Zero Brine en duurt vooralsnog vier jaar. De installatie staat op het terrein Plant One Rotterdam, een kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek waar duurzame procestechnologie wordt getest. Dat is dichtbij de Demiwater Plant van Evides Industriewater, waar brijn een reststroom is.

In de proefinstallatie is een aantal technologieën, die afzonderlijk zijn getest, achter elkaar geplaatst, zoals ionenwisseling, nanofiltratie, evaporatie, oxidatie van organische materialen en geavanceerde kristallisatie. De technieken zijn onder meer geleverd door het Nederlandse waterbehandelingsbedrijf Lenntech (nanofiltratie), de Technische Universiteit van Athene (verdamper) en de Universiteit van Palermo (kristallisator). TU Delft leidt het project.

Reeks
De test in Rotterdam is er een in een reeks. In Polen (kolencentrale) en Spanje (silicumfabriek) worden onder de vlag van Zero Brine en met Europees geld soortgelijke testen gedaan om naast zout waardevolle mineralen als magnesium uit industrieel afvalwater te halen. Daarbij worden andere technieken gebruikt. In Turkije (textielfabriek) wordt een vierde proefproject opgezet.

De zoektocht naar innovatieve technologieën om brijn te behandelen komt voort uit de behoefte om de reststromen te reduceren en hergebruik van water te vergroten. Ook dwingt wetgeving industrieën en waterbedrijven om hun lozingen van afvalwater, zoals brijn, te verminderen.

De Europese Unie zet in op een duurzame procesindustrie en terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Magnesium dat wordt teruggewonnen, bestempelt de EU als een van de kritische grondstoffen die momenteel voor 100 procent moeten worden geïmporteerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Rob · 23 days ago
  Magnesium komt toch gewoon uit de bodem in Drente en ook in Duitsland?
  Verder is er ook dolomiet winning in de Ardennen. 100% import is dus niet correct....
 • This commment is unpublished.
  Geert · 17 days ago
  Magnesiumzouten worden gewoon gewonnen in Veendam. Firma Nedmag is er groot mee geworden.....
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het