0
0
0
s2smodern

In het Botlekgebied is een pilot van start gegaan die gericht is op het zuiveren van brijn, reststroom met verhoogde concentraties zouten. In de proefinstallatie wil Evides Industriewater waardevolle mineralen en zouten terugwinnen uit het zoute water.

De pilot is een initiatief van het internationale samenwerkingsverband Zero Brine en duurt vooralsnog vier jaar. De installatie staat op het terrein Plant One Rotterdam, een kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek waar duurzame procestechnologie wordt getest. Dat is dichtbij de Demiwater Plant van Evides Industriewater, waar brijn een reststroom is.

In de proefinstallatie is een aantal technologieën, die afzonderlijk zijn getest, achter elkaar geplaatst, zoals ionenwisseling, nanofiltratie, evaporatie, oxidatie van organische materialen en geavanceerde kristallisatie. De technieken zijn onder meer geleverd door het Nederlandse waterbehandelingsbedrijf Lenntech (nanofiltratie), de Technische Universiteit van Athene (verdamper) en de Universiteit van Palermo (kristallisator). TU Delft leidt het project.

Reeks
De test in Rotterdam is er een in een reeks. In Polen (kolencentrale) en Spanje (silicumfabriek) worden onder de vlag van Zero Brine en met Europees geld soortgelijke testen gedaan om naast zout waardevolle mineralen als magnesium uit industrieel afvalwater te halen. Daarbij worden andere technieken gebruikt. In Turkije (textielfabriek) wordt een vierde proefproject opgezet.

De zoektocht naar innovatieve technologieën om brijn te behandelen komt voort uit de behoefte om de reststromen te reduceren en hergebruik van water te vergroten. Ook dwingt wetgeving industrieën en waterbedrijven om hun lozingen van afvalwater, zoals brijn, te verminderen.

De Europese Unie zet in op een duurzame procesindustrie en terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Magnesium dat wordt teruggewonnen, bestempelt de EU als een van de kritische grondstoffen die momenteel voor 100 procent moeten worden geïmporteerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Rob · 8 months ago
  Magnesium komt toch gewoon uit de bodem in Drente en ook in Duitsland?
  Verder is er ook dolomiet winning in de Ardennen. 100% import is dus niet correct....
 • This commment is unpublished.
  Geert · 8 months ago
  Magnesiumzouten worden gewoon gewonnen in Veendam. Firma Nedmag is er groot mee geworden.....

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.