secundair logo knw 1

De kleppen van de kering staan omhoog | Foto Waterschap Limburg/Ger Peeters

In het Limburgse Steyl is de 134 meter lange zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter klaar en in gebruik genomen. Het concept wordt voor het eerst als waterkering toegepast in de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Jeroen Achten van Waterschap Limburg en Gijs Ploegmakers van uitvoerder Ploegam gaven deze week het startsein om de kering in werking te stellen.

De zelfsluitende waterkering bestaat uit 14 gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak. Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bij reguliere waterstanden is de klep dicht en vormt zo ‘het balkon aan de Maas’. 

De kleppen zijn gemaakt door Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel, waar eerst de kleppen zijn getest. Het bedrijf vormt met Ploegam en Dura Vermeer de Dijkzone Alliantie die in opdracht van het Waterschap Limburg de vlotterkering heeft gebouwd.  

Doel was om de nieuwe kering gereed te hebben voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober start. Die deadline is gehaald. De komende periode wordt gestart met afrondende, binnendijkse infrastructurele werkzaamheden, schrijft Waterschap Limburg. “Denk dan aan straatwerkzaamheden en kabels en leidingen voor straatverlichting en hemelwaterafvoer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden begin 2025 afgerond.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.