secundair logo knw 1

Een fragment van de zeewering bij Tel Hreiz

Voor de kust van Israël is de oudste tot dusverre bekende zeewering ontdekt. Het betreft een stenen muur, die zo'n twintig kilometer ten zuiden van Haifa vlak voor de kust ligt. Voor zover tot nu toe bekend is deze zeewering uniek.

In deze streek liggen zeventien ondergelopen nederzettingen, die tot 9000 jaar geleden zijn gebouwd. Deze zijn alle verlaten, omdat het niveau van de Middellandse Zee sindsdien met zeven meter is gestegen.

Ook de nederzetting Tel Hreiz onderging dit lot. Aan de zeezijde hiervan hebben archeologen een zeewering ontdekt, die tussen de 7000 en 7500 geleden is gebouwd en daarmee 's werelds oudst bekende verdediging tegen hoog water is.

De zeewering ligt op een afstand van gemiddeld 85 meter parallel aan de huidige kustlijn. De lengte bedraagt honderd meter. Ten tijde van de bouw lag de zeewering enkele meters boven het gemiddeld zeeniveau. Nu ligt hij op een diepte van 3,5 meter.

Als bouwmateriaal zijn blokken kalksteen van 200 tot 1000 kilo gebruikt. Dergelijke blokken kunnen gevonden worden in rivierbeddingen en -mondingen op een afstand van 1,6 en 3,8 kilometer van Tel Hreiz en moeten dus van daaruit naar de nederzetting zijn vervoerd.

Bij andere ondergelopen dorpjes in de nabijheid zijn vooralsnog geen sporen van kustverdediging gevonden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.