0
0
0
s2smodern

Voor de kust van Israël is de oudste tot dusverre bekende zeewering ontdekt. Het betreft een stenen muur, die zo'n twintig kilometer ten zuiden van Haifa vlak voor de kust ligt. Voor zover tot nu toe bekend is deze zeewering uniek.

In deze streek liggen zeventien ondergelopen nederzettingen, die tot 9000 jaar geleden zijn gebouwd. Deze zijn alle verlaten, omdat het niveau van de Middellandse Zee sindsdien met zeven meter is gestegen.

Ook de nederzetting Tel Hreiz onderging dit lot. Aan de zeezijde hiervan hebben archeologen een zeewering ontdekt, die tussen de 7000 en 7500 geleden is gebouwd en daarmee 's werelds oudst bekende verdediging tegen hoog water is.

De zeewering ligt op een afstand van gemiddeld 85 meter parallel aan de huidige kustlijn. De lengte bedraagt honderd meter. Ten tijde van de bouw lag de zeewering enkele meters boven het gemiddeld zeeniveau. Nu ligt hij op een diepte van 3,5 meter.

Als bouwmateriaal zijn blokken kalksteen van 200 tot 1000 kilo gebruikt. Dergelijke blokken kunnen gevonden worden in rivierbeddingen en -mondingen op een afstand van 1,6 en 3,8 kilometer van Tel Hreiz en moeten dus van daaruit naar de nederzetting zijn vervoerd.

Bij andere ondergelopen dorpjes in de nabijheid zijn vooralsnog geen sporen van kustverdediging gevonden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.