secundair logo knw 1

Schematische weergave van werking SAZ + | Infographic Scheldestromen

Alle Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf hebben een overeenkomst getekend om de samenwerking in de afvalwaterketen voort te zetten. Dat betekent dat partijen de inrichting van openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening op elkaar afstemmen en waar mogelijk taken samen uitvoeren, laten de partijen weten in een persverklaring.

De partijen willen de in 2011 opgerichte Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland + (SAZ+) voortzetten. In de SAZ+ werken Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides samen om zo veel mogelijk schade door regenwater, rioolwater of droogte in stad en dorp te voorkomen.

Voortzetting is nu nodig om ‘zo goed mogelijk te kunnen anticiperen op klimaatverandering’. Binnen het samenwerkingsverband willen de deelnemende partijen middels een gezamenlijke aanpak tot 2026 wateroverlast in stedelijk gebied beperken en het watersysteem toekomstbestendig maken door onder meer slimme inrichting van wijken en straten.

Voorts willen ze (riolerings)systemen onderhoud en vervanging gezamenlijk oppakken. Concreet betekent dit dat er onder meer één portaal komt waar alle actuele informatie over de Zeeuwse rioolinfrastructuur digitaal te vinden is. “Deze informatie kan interessant zijn voor onderhoud, werkzaamheden en calamiteiten bij gemeenten en waterschap, maar ook voor rioolbedrijven, aannemers en brandweer.”

Binnen de samenwerking komt er ook een afwegingskader beschikbaar voor onderhoud en vervanging van riolering. Dit instrument is ontwikkeld in samenwerking met studenten en onderzoekers van de HZ University of Applied Sciences, aldus de persverklaring. Met behulp van het afwegingskader moet onderhoud van de riolering efficiënter worden.

Ook moet de onderlinge uitwisseling van personeel gemakkelijker worden, zodat experts van de participerende partijen op meerdere plekken kunnen worden ingezet.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John