Alle Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf hebben een overeenkomst getekend om de samenwerking in de afvalwaterketen voort te zetten. Dat betekent dat partijen de inrichting van openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening op elkaar afstemmen en waar mogelijk taken samen uitvoeren, laten de partijen weten in een persverklaring.
De partijen willen de in 2011 opgerichte Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland + (SAZ+) voortzetten. In de SAZ+ werken Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides samen om zo veel mogelijk schade door regenwater, rioolwater of droogte in stad en dorp te voorkomen.
Voortzetting is nu nodig om ‘zo goed mogelijk te kunnen anticiperen op klimaatverandering’. Binnen het samenwerkingsverband willen de deelnemende partijen middels een gezamenlijke aanpak tot 2026 wateroverlast in stedelijk gebied beperken en het watersysteem toekomstbestendig maken door onder meer slimme inrichting van wijken en straten.
Voorts willen ze (riolerings)systemen onderhoud en vervanging gezamenlijk oppakken. Concreet betekent dit dat er onder meer één portaal komt waar alle actuele informatie over de Zeeuwse rioolinfrastructuur digitaal te vinden is. “Deze informatie kan interessant zijn voor onderhoud, werkzaamheden en calamiteiten bij gemeenten en waterschap, maar ook voor rioolbedrijven, aannemers en brandweer.”
Binnen de samenwerking komt er ook een afwegingskader beschikbaar voor onderhoud en vervanging van riolering. Dit instrument is ontwikkeld in samenwerking met studenten en onderzoekers van de HZ University of Applied Sciences, aldus de persverklaring. Met behulp van het afwegingskader moet onderhoud van de riolering efficiënter worden.
Ook moet de onderlinge uitwisseling van personeel gemakkelijker worden, zodat experts van de participerende partijen op meerdere plekken kunnen worden ingezet.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)