Alle Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf hebben een overeenkomst getekend om de samenwerking in de afvalwaterketen voort te zetten. Dat betekent dat partijen de inrichting van openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening op elkaar afstemmen en waar mogelijk taken samen uitvoeren, laten de partijen weten in een persverklaring.

De partijen willen de in 2011 opgerichte Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland + (SAZ+) voortzetten. In de SAZ+ werken Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides samen om zo veel mogelijk schade door regenwater, rioolwater of droogte in stad en dorp te voorkomen.

Voortzetting is nu nodig om ‘zo goed mogelijk te kunnen anticiperen op klimaatverandering’. Binnen het samenwerkingsverband willen de deelnemende partijen middels een gezamenlijke aanpak tot 2026 wateroverlast in stedelijk gebied beperken en het watersysteem toekomstbestendig maken door onder meer slimme inrichting van wijken en straten.

Voorts willen ze (riolerings)systemen onderhoud en vervanging gezamenlijk oppakken. Concreet betekent dit dat er onder meer één portaal komt waar alle actuele informatie over de Zeeuwse rioolinfrastructuur digitaal te vinden is. “Deze informatie kan interessant zijn voor onderhoud, werkzaamheden en calamiteiten bij gemeenten en waterschap, maar ook voor rioolbedrijven, aannemers en brandweer.”

Binnen de samenwerking komt er ook een afwegingskader beschikbaar voor onderhoud en vervanging van riolering. Dit instrument is ontwikkeld in samenwerking met studenten en onderzoekers van de HZ University of Applied Sciences, aldus de persverklaring. Met behulp van het afwegingskader moet onderhoud van de riolering efficiënter worden.

Ook moet de onderlinge uitwisseling van personeel gemakkelijker worden, zodat experts van de participerende partijen op meerdere plekken kunnen worden ingezet.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!