In Zeeland testen Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen een innovatieve manier om een kanaaloever te verstevigen. Vorige week werd langs 80 meter kanaaloever in Middelburg een betuining van biobased palen en worteldoek aangelegd.

 

De palen die gebruikt worden om oevers te verstevigen, zijn normaal gesproken van hout. De biobased palen zijn gemaakt van onder andere bermmaaisel. Voor Rijkswaterstaat en het waterschap is dit een manier om hun eigen afval, het maaisel, circulair te benutten en te voldoen aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen. De twee organisaties kozen voor een betuining. Tussen de twee meter lange biobased palen zijn geen planken geslagen, maar is een worteldoek gespannen. Dat doek is eveneens van biobased materiaal gemaakt.

De palen zijn ontwikkeld door het bedrijf Millvision B.V. en partners. Directeur Leon Joore is trots op het product. "De palen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, recyclebaar en doordat het maaisel niet wordt gecomposteerd, zoals meestal gebeurt, komt er ook geen extra CO2 vrij."

In 2015 deed Joore al een proef met biobased walbeschoeiing in Drenthe. Ook in Zeeland gaat het in eerste instantie om een test. De palen zullen de komende jaren worden gemonitord, zowel door Millvision als door het waterschap. "Uiteindelijk laat alleen de praktijk zien hoe het nieuw ontwikkelde materiaal zich houdt. Een of twee jaar testen geeft al heel veel duidelijkheid. Als alle seizoenen zijn geweest, merk je snel genoeg of hoe materiaal reageert op die omstandigheden."

De plaatsing vorige week, volgens Joore de eerste test onder deze condities, verliep in elk geval succesvol en ging ongeveer even snel als de plaatsing van reguliere houten palen. "Het ging eigenlijk nog beter dan ik had verwacht. Dus op het gebied van productie en installatie hebben we bewezen een serieus alternatief voor de reguliere houten palen te kunnen bieden. Als het gaat om de gebruiksduur, ga ik er vanuit dat ze misschien wel twee keer zo lang als reguliere, houten palen meegaan, dus circa 25 jaar."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben van mening dat er wel degelijk een aantal geborgde zetels voor de landbouw moeten blijven.
De redenen dat ik dat vind zijn de volgende:
De landbouw heeft als sector veel belang bij een waterschapbeleid dat zich ook blijft toespitsen op een passend waterbeheer met kennis van de agrarische sector.
De belangen zijn groot, wat ook wel blijkt uit het feit dat deze vroeger mede vanuit de agrarische sector zijn opgebouwd om goede landbouw te kunnen ontwikkelen
Een voorbeeld: tegenover mijn bedrijf in Zwinderen is een waterbekken ontwikkeld om tijdens hevige neerslag water te bergen en achterliggend gebied te ontlasten.
Hierdoor moesten al jaren bestaande waterbronnen van agrariers die in de buurt lagen op laste van het waterschap ontmanteld worden en achterop percelen worden geplaatst. Dit geeft veel ellende(dwars door gewassen rijden om er te komen.)
De reden zou zijn dat het waterbekken zou opdrogen. Wie snapt het nog? Daarna heeft Staatsbosbeheer geclaimd dat dit gebied moeras is geworden, geheel tegen alle afspraken in. De gevolgen kunnen groot zijn, wanneer een waterschap dan geen tegengas kan/wil geven omdat de agrarische sector geen vaste stem meer heeft.
Bovendien is deze sector de grootste betaler van de schappen en de grootste wateropvanger.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze sector verdient het niet om zo aan de kant gezet te worden. En ook al zijn boeren ook gewoon burgers van Nederland, met stemrecht, toch zijn geborgde zetels van groot belang.
Kennis van zaken en inbreng zijn zeer belangrijke zaken.
10 jaar geleden heb ik voor het KNW op het AIWW de conclusie van het Young Scientists Workshop opgenomen en daar noemde ze het concept van gecontroleerde overstromingen: Happy Flooding.
Die Young Scientists staan nu aan de lat!
Bekijk 't hier terug: https://youtu.be/krMwpIT4b38
Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!