Hoe veilig is het achter de dijk? Wat kun je doen als het toch fout gaat? Zeeuwen die dat willen weten kunnen naar een van de colleges dijkveiligheid die waterschap Scheldestromen de komende tijd organiseert.
Waterschap Scheldestromen organiseerde al twee maal eerder een college dijkveiligheid. Vanwege de grote belangstelling worden dit jaar, in mei en oktober, opnieuw colleges gehouden. “Waterveiligheid is van groot belang, daar staan we niet altijd bij stil”, aldus dijkgraaf Toine Poppelaars. De colleges zijn te volgen voor iedereen vanaf 12 jaar en worden gegeven door twee jonge waterschapsingenieurs.
In de colleges gaat het onder meer over wat waterbeheerders doen om in te spelen op zeespiegelstijging en extreem weer. Ook kunnen mensen ontdekken hoe laag ze zelf precies wonen en wat ze kunnen doen als er toch een overstroming komt.
De eerste twee colleges, op 10 mei in Tholen en 16 mei in Terneuzen, vinden plaats in het kader van de landelijke Week van Ons Water. In oktober volgen colleges in Middelburg, Zierikzee en Goes.
Klik hier voor meer informatie
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)