secundair logo knw 1

Visspassage gemaal de Noord ligt op Tholen Foto Rijkswaterstaat

Gedeputeerde Staten van Zeeland dragen 1,4 miljoen euro bij aan de drie vispassages die waterschap Scheldestromen de komende jaren wil aanleggen. De passages moeten bijdragen aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit en daarmee aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

De gelden worden beschikbaar gesteld in het kader van de Europese POP3-maatregel. Scheldestromen was de enige die een aanvraag had ingediend voor een subsidiebijdrage uit het fonds met EU-gelden.

De vispassages bij de gemalen Borssele, Lovenpolder en de Luyster moeten bijdragen aan het halen van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Volgens de KRW moet in 2027 60 procent van de waterlichamen bereikbaar zijn voor vissen. Eind vorig jaar was dat percentage in het werkgebied van Scheldstromen nog 50. Als de drie vispassages erbij komen, stijgt dat naar 55,2 procent.

Bovendien zorgen de passages er voor dat er nieuwe ecologische verbindingszones ontstaan, aldus het waterschap.

Naast de POP-subsidie ontvangt het waterschap een financiële bijdrage van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de passages bij de gemalen van Borssele en De Luyster tot maximaal 300.000 euro per passage. Het waterschap, dat eerder dit jaar een voorbereidingskrediet van 636.000 euro heeft vrijgemaakt, gaat de passages in 2024 aanleggen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.