secundair logo knw 1

De provincie Zeeland heeft een Deltaplan Zoet water opgestart. Zeespiegelstijging en klimaatverandering zetten de beschikbaarheid van zoet water onder druk. De provincie wil bestaande initiatieven bundelen en komen tot een strategie om vraag en aanbod rond zoet water op elkaar af te stemmen.

Annita Pijpeling 180 vk Anita PijpelinkDe laatste zomers en het recente droge voorjaar laten de problemen op het gebied van zoet water in Zeeland zien. In grote delen van Zeeland, vooral waar geen zoetwateraanvoer is en sprake is van verzilting, vormt de droogte een probleem voor de agrarische bedrijfsvoering. “Het is de verwachting dat deze problemen toenemen als er geen maatregelen genomen of aanpassingen gedaan worden,” zegt Anita Pijpelink. Ze is gedeputeerde van de provincie Zeeland en heeft water en natuur in haar portefeuille.

Verschillende initiatieven bundelen
In Zeeland zijn de afgelopen periode verschillende studies en praktijkproeven gedaan rond de beschikbaarheid van zoet water. En er lopen ook al veel regionale initiatieven van verschillende partijen. Binnen het Deltaplan wil de provincie komen tot een samenhangende aanpak om de kennis uit de lopende initiatieven te bundelen. Pijpelink: “Zo kunnen we ook inzichtelijk maken wat gedaan zal moeten - en kunnen - worden om op kortere en langere termijn tot een bevredigende zoetwatersituatie in Zeeland te komen.”

Gezamenlijke conclusies
Volgens Pijpelink is de meerwaarde van het Deltaplan dat kennislacunes geïdentificeerd, en vervolgens weggewerkt, kunnen worden. “De grootste uitdaging van het project zal zijn om gezamenlijke conclusies te trekken uit alle studies en praktijkproeven over de haalbaarheid en effectiviteit van de onderzochte maatregelen, bijvoorbeeld het bufferen van regenwater, het ontzilten van zout water of het toepassen van druppelirrigatie bij de teelt van gewassen.”

Kansenkaart
Met een kansenkaart zullen de verschillende initiatieven in kaart gebracht worden. Een eerste versie van deze kansenkaart zal deze zomer worden opgesteld. “Agrariërs kunnen deze kaart gebruiken om hun bedrijfsvoering aan te passen en op basis van de kansenkaart zullen overheden een subsidieprogramma opzetten om kansrijke maatregelen in de praktijk te brengen. Volgend voorjaar willen we komen tot een vastgesteld plan met als uiteindelijke doel om Zeeland in 2050 weerbaar te maken in de omgang met zoet water.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.