Op het agrarische bedrijf van Van Kooten in het Overijsselse Dalmsholte wordt getest of met zeeklei de bodem zodanig kan worden verbeterd dat deze water beter vasthoudt en dat er minder uitspoeling plaatsheeft. Het bedrijf staat op zandgrond. De klei is gerijpte baggerslib.

De klei die tijdens deze demo wordt gebruikt, is baggerslib afkomstig uit de haven van Lauwersoog. Het slib dat normaal gesproken wordt gestort op zee, wordt door de Friese onderneming Klaei uit Gorredijk gerijpt tot klei. Tijdens dit rijpingsproces neemt het chloridegehalte in de bagger zodanig af dat het geschikt is om uit te rijden op landbouwgrond, zo stellen de initiatiefnemers.

De klei heeft een hoog lutumgehale. Lutum is van invloed op de bewerkbaarheid, de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van de grond en is redelijk vergelijkbaar met organische stof. De gerijpte klei wordt met een meststrooier opgebracht.

Er wordt 15 kuub zeeklei per hectare uitgereden, vertelt David van Maaswaal. Hij is beleidsadviseur van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Dat is een dun laag laagje. Je moet het elk jaar inspoelen. Het is een mooie manier om de bodem op te waarderen." Het waterschap faciliteert met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) de proef. Door de klei voor de winter uit te rijden krijgt het de tijd om in de bodem te trekken vordat het groeiseizoen begint.

De WDOD-beleidsadviseur heeft goede verwachtingen van de proef. “In Friesland is het al met succes toegepast.” Op het agrarisch bedrijf in Damsholte bij Lemelerveld wordt 14 december een proefperceel voor de helft bewerkt met de klei, zodat na verloop van tijd gekeken kan worden welke effecten het opbrengen van de klei heeft. Aan het einde van de zomer in 2023 wordt tijdens een tweede demo gekeken naar het resultaat, vertelt Van Maaswaal.

Voor de test wordt door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) subsidie beschikbaar gesteld. Het DAW ondersteunt boeren en tuinders die willen werken aan schoon en voldoende water en aan een betere bodem.


CORRECTIE: Als woordvoerder van WDOD werd David van Raalten opgevoerd. Dat is David van Maaswaal. Dit is aangepast.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!