secundair logo knw 1

Gerijpte baggerslib

Op het agrarische bedrijf van Van Kooten in het Overijsselse Dalmsholte wordt getest of met zeeklei de bodem zodanig kan worden verbeterd dat deze water beter vasthoudt en dat er minder uitspoeling plaatsheeft. Het bedrijf staat op zandgrond. De klei is gerijpte baggerslib.

De klei die tijdens deze demo wordt gebruikt, is baggerslib afkomstig uit de haven van Lauwersoog. Het slib dat normaal gesproken wordt gestort op zee, wordt door de Friese onderneming Klaei uit Gorredijk gerijpt tot klei. Tijdens dit rijpingsproces neemt het chloridegehalte in de bagger zodanig af dat het geschikt is om uit te rijden op landbouwgrond, zo stellen de initiatiefnemers.

De klei heeft een hoog lutumgehale. Lutum is van invloed op de bewerkbaarheid, de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van de grond en is redelijk vergelijkbaar met organische stof. De gerijpte klei wordt met een meststrooier opgebracht.

Er wordt 15 kuub zeeklei per hectare uitgereden, vertelt David van Maaswaal. Hij is beleidsadviseur van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Dat is een dun laag laagje. Je moet het elk jaar inspoelen. Het is een mooie manier om de bodem op te waarderen." Het waterschap faciliteert met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) de proef. Door de klei voor de winter uit te rijden krijgt het de tijd om in de bodem te trekken vordat het groeiseizoen begint.

De WDOD-beleidsadviseur heeft goede verwachtingen van de proef. “In Friesland is het al met succes toegepast.” Op het agrarisch bedrijf in Damsholte bij Lemelerveld wordt 14 december een proefperceel voor de helft bewerkt met de klei, zodat na verloop van tijd gekeken kan worden welke effecten het opbrengen van de klei heeft. Aan het einde van de zomer in 2023 wordt tijdens een tweede demo gekeken naar het resultaat, vertelt Van Maaswaal.

Voor de test wordt door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) subsidie beschikbaar gesteld. Het DAW ondersteunt boeren en tuinders die willen werken aan schoon en voldoende water en aan een betere bodem.


CORRECTIE: Als woordvoerder van WDOD werd David van Raalten opgevoerd. Dat is David van Maaswaal. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.