Op het agrarische bedrijf van Van Kooten in het Overijsselse Dalmsholte wordt getest of met zeeklei de bodem zodanig kan worden verbeterd dat deze water beter vasthoudt en dat er minder uitspoeling plaatsheeft. Het bedrijf staat op zandgrond. De klei is gerijpte baggerslib.
De klei die tijdens deze demo wordt gebruikt, is baggerslib afkomstig uit de haven van Lauwersoog. Het slib dat normaal gesproken wordt gestort op zee, wordt door de Friese onderneming Klaei uit Gorredijk gerijpt tot klei. Tijdens dit rijpingsproces neemt het chloridegehalte in de bagger zodanig af dat het geschikt is om uit te rijden op landbouwgrond, zo stellen de initiatiefnemers.
De klei heeft een hoog lutumgehale. Lutum is van invloed op de bewerkbaarheid, de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van de grond en is redelijk vergelijkbaar met organische stof. De gerijpte klei wordt met een meststrooier opgebracht.
Er wordt 15 kuub zeeklei per hectare uitgereden, vertelt David van Maaswaal. Hij is beleidsadviseur van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Dat is een dun laag laagje. Je moet het elk jaar inspoelen. Het is een mooie manier om de bodem op te waarderen." Het waterschap faciliteert met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) de proef. Door de klei voor de winter uit te rijden krijgt het de tijd om in de bodem te trekken vordat het groeiseizoen begint.
De WDOD-beleidsadviseur heeft goede verwachtingen van de proef. “In Friesland is het al met succes toegepast.” Op het agrarisch bedrijf in Damsholte bij Lemelerveld wordt 14 december een proefperceel voor de helft bewerkt met de klei, zodat na verloop van tijd gekeken kan worden welke effecten het opbrengen van de klei heeft. Aan het einde van de zomer in 2023 wordt tijdens een tweede demo gekeken naar het resultaat, vertelt Van Maaswaal.
Voor de test wordt door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) subsidie beschikbaar gesteld. Het DAW ondersteunt boeren en tuinders die willen werken aan schoon en voldoende water en aan een betere bodem.
CORRECTIE: Als woordvoerder van WDOD werd David van Raalten opgevoerd. Dat is David van Maaswaal. Dit is aangepast.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)