secundair logo knw 1

De tijdelijke stuw van zandzakken zorgt voor bescherming van flora en fauna I foto: Waterschap Vallei en Veluwe

In de Leuvenumse Beek op de Veluwe is een tijdelijke stuw van zandzakken geplaatst. De noodmaatregel is genomen vanwege de droogte en zorgt ervoor dat het nog aanwezige water wordt vastgehouden. Waterschap Vallei en Veluwe heeft vissen vanuit droogvallende plekken in de beek overgebracht naar het nog stromende deel.

De Leuvenumse Beek is met 28 kilometer de langste beek van de Veluwe. De beek ontspringt bij het Uddelermeer, slingert door de Leuvenumse bossen en mondt 27 meter lager uit in het Veluwemeer. Momenteel dreigen grote delen droog te vallen. Daarom hebben Natuurmonumenten en Waterschap Vallei en Veluwe een tijdelijke stuw van zandzakken aangebracht.

Zijtak dichtgezet
Het is voor de derde jaar op rij dat zij deze noodmaatregel nemen om ernstige schade aan flora en fauna te voorkomen. Het hoort erbij dat er in de zomer weinig water staat in delen van de beek, maar de situatie is nu extreem.

De zijtak van de westelijke omloop is droog en dichtgezet, laat het waterschap in een toelichting weten. Die is afgedamd om de hoofdtak zo lang mogelijk te voeden. Er wordt zo water behouden voor onder meer de grote modderkruiper. In droogvallende stukken van de beek en de poeltjes zijn de vissen gevangen. Zij zijn teruggeplaatst in het stromende deel benedenstrooms.

Tijdelijke stuw in Leuvenumse BeekNatuurmonumenten heeft een uitlegbordje over de noodmaatregel geplaatst I foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterlaboratorium
De Leuvenumse beek is zes jaar geleden uitgeroepen tot waterlaboratorium. Natuurmonumenten, Waterschap Vallei en Veluwe, Wageningen University & Research en de provincie Gelderland onderzoeken samen wat er gebeurt als de beek buiten de oevers mag treden. De waterbodem is daarom met zand verhoogd. Ook zijn er met trekpaarden dode bomen in de beek gelegd. Hiermee wordt de stroming afgeremd en heeft het water een andere loop gekregen. Waar voorheen alles in hoog tempo — vooral na een hoosbui — richting Veluwemeer stroomde, krijgen in de drassige zoom zaden nu meer kans om te kiemen. Zo ontstaan zeer kruidenrijke velden in het stroomdal.

Waterschap Vallei en Veluwe spreekt van een succesvolle proef. De Leuvenumse Beek is niet alleen een ecologische parel, maar tevens de afgelopen zomers ondanks de extreme droogte blijven stromen. De beek is wel ‘in ontwikkeling’; daarom is de noodmaatregel nog nodig.

Natuurlijk watersysteem
De aanpak past bij het huidige beleid van waterschappen om zoet water meer vast te houden binnen een gebied in plaats van meteen af te voeren. Waterschap Vallei en Veluwe wijst erop dat Nederland door klimaatverandering en droogte terug moet naar een natuurlijk en meer integraal watersysteem. De Leuvenumse Beek is daarvan een mooi voorbeeld dat bovendien op grotere schaal uitvoerbaar is, aldus het waterschap.

 

MEER INFORMATIE
Natuurmonumenten over de noodmaatregel
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.