0
0
0
s2smodern

De zandstromen bij het Amelander zeegat worden sinds vorige week nauwkeurig en uitgebreid in beeld gebracht met een groot aantal onderzoeksopstellingen. De resultaten moeten bijdragen aan een beter kustbeleid.

 Rijkswaterstaat, onderzoeksinstituut Deltares en de universiteiten van Delft, Twente en Utrecht werken samen in het onderzoeksproject dat vorige week van start ging. In het Amelander zeegat zijn vijf meetframes, acht schepen, dertig drifters (tonnetjes met meetapparatuur) en een jetski in actie om de bewegingen van het zand in het zeegat vast te leggen.

Om de kust in stand te houden en mee te kunnen laten groeien met de zeespiegelstijging, wordt regulier zand in de kustzone aangebracht. Met het onderzoek willen de betrokken partijen meer kennis opdoen over het gedrag van het zand in de zeegaten, zodat de maatregelen meer doelmatig en effectief kunnen worden genomen.

De metingen maken deel uit van het programma Kustgenese 2.0, waarin ook onderzoek wordt gedaan naar de uitwisseling van zand met de diepere Noordzee en het effect van zeespiegelstijging en bodemdaling op de Nederlandse kust.

De vijf meetframes zijn op de bodem van het zeegat geplaatst en meten stroming, golven en zandtransport. De drifters meten ondertussen op wisselende plekken in het zeegat de stroming. Om de beweging van het zand goed te kunnen volgen, werken de onderzoekers met zogeheten sediment tracers: een halve kuub glow in the dark-zand, dat door zijn zichtbaarheid goed te volgen is.

Lees meer over Kustgenese 2.0

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.