secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

De zandstromen bij het Amelander zeegat worden sinds vorige week nauwkeurig en uitgebreid in beeld gebracht met een groot aantal onderzoeksopstellingen. De resultaten moeten bijdragen aan een beter kustbeleid.

 Rijkswaterstaat, onderzoeksinstituut Deltares en de universiteiten van Delft, Twente en Utrecht werken samen in het onderzoeksproject dat vorige week van start ging. In het Amelander zeegat zijn vijf meetframes, acht schepen, dertig drifters (tonnetjes met meetapparatuur) en een jetski in actie om de bewegingen van het zand in het zeegat vast te leggen.

Om de kust in stand te houden en mee te kunnen laten groeien met de zeespiegelstijging, wordt regulier zand in de kustzone aangebracht. Met het onderzoek willen de betrokken partijen meer kennis opdoen over het gedrag van het zand in de zeegaten, zodat de maatregelen meer doelmatig en effectief kunnen worden genomen.

De metingen maken deel uit van het programma Kustgenese 2.0, waarin ook onderzoek wordt gedaan naar de uitwisseling van zand met de diepere Noordzee en het effect van zeespiegelstijging en bodemdaling op de Nederlandse kust.

De vijf meetframes zijn op de bodem van het zeegat geplaatst en meten stroming, golven en zandtransport. De drifters meten ondertussen op wisselende plekken in het zeegat de stroming. Om de beweging van het zand goed te kunnen volgen, werken de onderzoekers met zogeheten sediment tracers: een halve kuub glow in the dark-zand, dat door zijn zichtbaarheid goed te volgen is.

Lees meer over Kustgenese 2.0

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.