0
0
0
s2smodern

Het project de Zandmotor wordt ook in Groot-Brittannië uitgevoerd. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat het concept voor de kust van het Engelse Norfolk helpen realiseren. In 2018 wordt begonnen met het opspuiten van het zand.

In totaal zal over een strook van vijf kilometer anderhalf miljoen kubieke meter zand worden opgespoten. Langdurige kusterosie zorgt voor kaalslag van de stranden in het gebied, waardoor kliffen en zeeweringen bloot komen te liggen. In het gebied liggen de Bacton Gas Terminal, geëxploiteerd door Shell en Perenco, en enkele dorpen. De gasterminal is van groot belang voor de Britse energievoorziening.

Met de aanleg van de zandmotor kiezen de Britten voor engineering with nature als kustverdediging. De zandmotor is een suppletie met voldoende volume om voor langere tijd de kust van zand te voorzien. Het is een duurzame oplossing die, zo is de verwachting, naast de bescherming van de terminal en bijbehorende pijpleidingen ook de stranden zal verbeteren. De zandmotor kan in de toekomst indien nodig worden aangepast en uitgebreid, aldus HaskoningDHV.

Het ingenieursbureau werkt nu aan de milieueffectrapportage. Dat deed het eerder ook voor de Nederlandse Zandmotor, waar het tevens meehielp aan het ontwerp. Het bedrijf is ook gevraagd het dossier voor de overheidsfinanciering voor te bereiden en met een plan te komen voor beheer en monitoring van de zandbank. Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Bacton Gas Terminal en het North Norfolk District Council (NNDC). NNDC is de beheerder.

De eerste Zandmotor werd in 2011 voor de kust van Delfland gerealiseerd. De Nederlandse zandmotor functioneert boven verwachting goed, zo bleek vorig jaar uit de evaluatie. De zandbak met twintig miljoen kubieke meter zand houdt het mogelijk veertig jaar vol, veel langer dan de twintig jaar waar aanvankelijk aan werd gedacht. 

Lees ook: De Nederlandse zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.