secundair logo knw 1

De transitie naar een zo efficiënt mogelijk watergebruik is voor de meeste zakelijke grootverbruikers een vanzelfsprekend doel. Ze zijn wel bezorgd over de kosten. Dit blijkt uit een onderzoek dat IPSOS uitvoerde in opdracht van de VEMW, belangenbehartiger en kenniscentrum voor zakelijke energie- en watergebruikers.

 

VEMW onderzocht hoe organisaties uit de industrie, de IT-sector, de gezondheidszorg, de overheid en zakelijke dienstverlening tegen verduurzaming aankijken. Acht van de tien bedrijven blijkt verduurzaming essentieel te vinden voor hun eigen toekomst en zelfs als economische kans te zien. "De transitie naar efficiënt watergebruik houdt de bedrijven zeker bezig. Klanten vragen en erom en duurzaamheid wordt ook als stimulans voor innovatie gezien." zegt Roy Tummers, Directeur Water bij VEMW. 

 

De ondervraagde bedrijven en instellingen, in totaal deden er 149 mee aan het onderzoek, maken zich wel zorgen over de kosten van verduurzaming. Grootgebruikers van water volgen bijvoorbeeld ongerust de discussie die nu in de politiek gevoerd wordt over de financiering van het waterbeheer. "Bedrijven in sectoren als de voedingsmiddelenindustrie, maar ook gezondheidszorginstellingen, hebben natuurlijk een direct belang bij een goede waterkwaliteit. Daar willen ze ook voor betalen, maar de rekening voor de verduurzaming moet uiteindelijk wel eerlijk verdeeld worden." 

 

Hier vindt u samenvattende factsheet van het onderzoek  

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.