De transitie naar een zo efficiënt mogelijk watergebruik is voor de meeste zakelijke grootverbruikers een vanzelfsprekend doel. Ze zijn wel bezorgd over de kosten. Dit blijkt uit een onderzoek dat IPSOS uitvoerde in opdracht van de VEMW, belangenbehartiger en kenniscentrum voor zakelijke energie- en watergebruikers.

 

VEMW onderzocht hoe organisaties uit de industrie, de IT-sector, de gezondheidszorg, de overheid en zakelijke dienstverlening tegen verduurzaming aankijken. Acht van de tien bedrijven blijkt verduurzaming essentieel te vinden voor hun eigen toekomst en zelfs als economische kans te zien. "De transitie naar efficiënt watergebruik houdt de bedrijven zeker bezig. Klanten vragen en erom en duurzaamheid wordt ook als stimulans voor innovatie gezien." zegt Roy Tummers, Directeur Water bij VEMW. 

 

De ondervraagde bedrijven en instellingen, in totaal deden er 149 mee aan het onderzoek, maken zich wel zorgen over de kosten van verduurzaming. Grootgebruikers van water volgen bijvoorbeeld ongerust de discussie die nu in de politiek gevoerd wordt over de financiering van het waterbeheer. "Bedrijven in sectoren als de voedingsmiddelenindustrie, maar ook gezondheidszorginstellingen, hebben natuurlijk een direct belang bij een goede waterkwaliteit. Daar willen ze ook voor betalen, maar de rekening voor de verduurzaming moet uiteindelijk wel eerlijk verdeeld worden." 

 

Hier vindt u samenvattende factsheet van het onderzoek  

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!