De stad van 2120: natuurlijk! Onder deze noemer schetst Wageningen University & Research (WUR) hoe steden er over honderd jaar uit kunnen zien, met Arnhem als voorbeeld. De stad is ingericht als spons waarbij elke druppel water wordt benut.

Het uitgangspunt is dat natuurlijke omstandigheden worden gebruikt om een aantrekkelijke, aangename stedelijke omgeving te creëren. Deze denkexercitie is een uitvloeisel van het groenblauwe scenario voor Nederland in 2120, waarmee onderzoekers en ontwerpers van Wageningen University & Research twee jaar geleden kwamen.

Zij schetsen een beeld van een klimaatneutraal, zelfs klimaatpositief land, waarin economische ontwikkeling en een natuur-inclusieve samenleving hand in hand gaan. Het verhaal sloeg erg aan. Ook media die zulke onderwerpen doorgaans links laten liggen, besteedden er ruimschoots aandacht aan.

Wat dit perspectief betekent voor de inrichting van de stad in de toekomst, is nu uitgewerkt aan de hand van het voorbeeld van Arnhem. De Gelderse provinciehoofdstad ligt op de grens van de Veluwe en de Rijn en daarmee van twee landschapstypen: de hogere zandgronden en het rivierengebied. De voorstellen zijn dan ook toepasbaar op heel wat andere steden in Nederland, stellen de onderzoekers en ontwerpers van WUR. Ze tonen met gedetailleerde landkaarten, illustraties en 3D-visualisaties hoe de mens kan samenwerken met het landschap in plaats van ertegen te strijden.

Brede stukken water en groen
In hun visie zorgen brede stukken water en groen voor een verbinding tussen Veluwe, stad en rivierengebied. Het levert een beeld op met woontorens van hout en andere natuurproducten, drijvende woningen en zonnepanelen, verkoelende ‘windbanen’, watervalletjes in beken, edelherten in de uiterwaarden en meren op de Veluwe die fungeren als ‘waterbatterij’.

Het gebied rondom Arnhem wordt in de toekomst natter en droger. Het rivierengebied krijgt regelmatig te maken met een overschot aan water, terwijl op de hoge zandgronden het juist erg droog wordt. Daarom is de stad ingericht als spons: elke druppel wordt benut. Water wordt opgeslagen, gefilterd, bewaard en hergebruikt. Zo stroomt rondom brede beken tussen de Veluwe en de stad het overtollige water in reservoirs. Dit kan dan worden gebruikt tijdens een periode van extreme droogte.

Belangrijk voor keuzes van nu
Volgens Wim Timmermans, onderzoeker klimaatadaptatie bij WUR en projectleider van Arnhem 2120, gaat het om een vrije denkoefening. De stip op de horizon is al belangrijk voor huidige keuzes, stelt Timmermans. “Houden we wel voldoende rekening met het klimaat van de toekomst? Denk bijvoorbeeld aan grotere overstromingsrisico’s, meer wateroverlast en hitte in bebouwde gebieden. Door hier nu al over na te denken, kunnen we problemen in de toekomst voor zijn. Daarbij is zo’n verhaal ook heel prikkelend en inspirerend.”

MEER INFORMATIE
Publicatie De stad van 2120: natuurlijk!
Toelichting door WUR
H2O Actueel: Nederland in 2120
H2O Artikel: groenblauwe visie WUR
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!