secundair logo knw 1

Onderzoeker Liduin Bos Burgering legt kabels aan bij een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Foto Deltares

Hoe kunnen we het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte beter begrijpen? Een consortium onder leiding van de Universiteit Twente gaat de komende zes jaar met deze vraag aan de slag in het WUNDER-project. Dat moet leiden tot ‘grensverleggende oplossingen’ om droogteschade aan gewassen te beperken.

Het WUNDER-project (Water Use and Drought Ecohydrological Responses of Agricultural and Nature Ecosystems in the Netherlands) is een van de vier onderzoeksprojecten die onlangs een KIC-subsidie van het NWO ontvingen. Het gaat om de KIC-call ‘Klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer’. Inmiddels is eind vorig jaar de volgende ronde geopend.

Bob Su 180 vk Bob SuVoor WUNDER bedraagt de subsidie 1,5 miljoen euro. Daarvan worden vijf aio’s aangesteld, vertelt projectleider Bob Su, hoogleraar ruimtelijke hydrologie en waterbeheer van de Universiteit Twente. Doel is een geïntegreerd monitoring- en modelleringssysteem te ontwikkelen om het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte te doorgronden.

"De aanname is dat gevarieerde water-bodem-gewassystemen een gebied weerbaarder maken tegen droogte. De huidige monocultuur is ontzettend kwetsbaar. Gewassen met diepe wortels werken als een soort pomp, die het water naar de bovenste lagen brengt. Dat zou dus een van de maatregelen kunnen zijn."

Voedselbos
De hoogleraar raakte geïnspireerd door het bacheloronderzoek van zijn dochter Judith Su, vertelt hij. Zij onderzocht de alternatieve waarderingspraktijken van voedselbos Ketelbroek, bij Groesbeek. "Satellietbeelden van het gebied rondom het voedselbos tijdens de droogte in 2018 lieten een groene oase tussen bruine alle akkers zien. Dat wekte mijn interesse."

Om het gedrag van de bodem te onderzoeken, moet een verbeterd hydrologisch model ontwikkeld worden, aldus Su. De huidige modellen, waarbij de verdamping van water wordt afgeleid, gebruiken goed bewaterd gras als referentie. "Wij denken dat dit tijdens een langdurige droogte een verkeerde aanname is. Een nauwkeurige schatting maken van het beschikbare water wordt hierdoor erg moeilijk."

Als pilotstudie heeft promovenda Liduin Bos Burgering, die haar onderzoek bij Deltares verricht, al glasvezelkabels aangelegd bij het Flevolandse akkerbouwbedrijf Veenink. Samen met Miriam Coenders van de TU Delft wil ze hier een 'digitaal tweelingveld' opzetten om de werkelijke verdamping en het lokale advectie-effect - dat optreedt bij irrigatie tijdens droogte - te meten.

Boeren
In het WUNDER-project wordt nauw samengewerkt met boeren en waterschappen. Dat moet praktische use-cases (computermodellen) opleveren voor dagelijkse droogtemonitoring en –voorspelling, die klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer ondersteunen. Su: "Wij kunnen wel een voedselbos willen, maar willen de boeren dat ook?"

Het consortium bestaat verder uit onder andere de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool, de vier co-financiers Deltares, Wageningen Environmental Research, Planet en HKV, en eindgebruikers als de Nederlandse Stichting Voedselbosbouw, LTO Noord en een aantal waterschappen.

De andere drie onderzoeksprojecten die een KIC-subsidie hebben ontvangen, gaan over de opschaling van private en collectieve wateropslag voor robuustere landbouwsystemen, klimaatrobuuste en waardevolle natuur-gebaseerde zandlandschappen (beide Wageningen University) en de zoetwaterbeschikbaarheid voor landbouw in het Nederlandse kustgebied (TU Delft).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Universiteit Twente op WUNDER
Bericht NWO over vier honoreringen KIC-call
H2O-bericht over nieuwe ronde KIC-call

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/