Het Woudagemaal in Lemmer is met een nieuwe app binnenkort ook virtueel te bezoeken. Daarmee kan het gemaal in werking worden gezien, ook als het stilstaat.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de virtuele tour Woudagemaal 360° op woensdag 11 januari in gebruik tijdens een bezoek aan het gemaal. Dat deed ze samen met leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen, ROC de Friese Poort en het Zuyderzee Lyceum van Lemmer. De app komt overigens pas medio februari beschikbaar in de App store en Google Play Store.


In de virtuele tour staan waterbeheer, techniek en cultuur centraal. Gebruikers kunnen met de digitale toepassing het stoomgemaal in werking zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het om stoom zetten en het draaien van de stoommachines. “Bijzonder is dat met deze app het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt”, zegt Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir.D.F. Woudagemaal. Met speciale animaties wordt namelijk de binnenkant van diverse technische onderdelen zichtbaar.


De app kan thuis op de bank worden bekeken, maar is met name bedoeld als “een extra bij een bezoek aan het gemaal”, vertelt Boesjes. “De app wordt getriggerd op diverse locaties in en rond het gemaal, en is daar dan ook het meest optimaal te beleven.” In het gemaal zijn VR-brillen en iPads aanwezig om de virtuele tour te maken, maar bezoekers kunnen daarvoor ook hun eigen smartphone gebruiken.


De app wordt ook ingezet voor de opleiding van nieuwe medewerkers en kan zelfs toekomstige professionals voor de watersector aantrekken, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. “Deze app is een prachtige aanvulling op ons educatieprogramma. Jongeren worden op een eigentijdse manier geïnteresseerd voor techniek en watermanagement. Want ook in de toekomst hebben we bij het waterschap grote behoefte aan deskundige medewerkers.”


Het ministerie van OCW, de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân hebben de ontwikkeling van de digitale tour samen gefinancierd. Het Woudagemaal, een stoomgemaal uit 1920, is eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klik hier voor een (deels Friestalig) filmpje over de virtuele tour

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!