0
0
0
s2sdefault

Het Woudagemaal in Lemmer is met een nieuwe app binnenkort ook virtueel te bezoeken. Daarmee kan het gemaal in werking worden gezien, ook als het stilstaat.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de virtuele tour Woudagemaal 360° op woensdag 11 januari in gebruik tijdens een bezoek aan het gemaal. Dat deed ze samen met leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen, ROC de Friese Poort en het Zuyderzee Lyceum van Lemmer. De app komt overigens pas medio februari beschikbaar in de App store en Google Play Store.


In de virtuele tour staan waterbeheer, techniek en cultuur centraal. Gebruikers kunnen met de digitale toepassing het stoomgemaal in werking zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het om stoom zetten en het draaien van de stoommachines. “Bijzonder is dat met deze app het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt”, zegt Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir.D.F. Woudagemaal. Met speciale animaties wordt namelijk de binnenkant van diverse technische onderdelen zichtbaar.


De app kan thuis op de bank worden bekeken, maar is met name bedoeld als “een extra bij een bezoek aan het gemaal”, vertelt Boesjes. “De app wordt getriggerd op diverse locaties in en rond het gemaal, en is daar dan ook het meest optimaal te beleven.” In het gemaal zijn VR-brillen en iPads aanwezig om de virtuele tour te maken, maar bezoekers kunnen daarvoor ook hun eigen smartphone gebruiken.


De app wordt ook ingezet voor de opleiding van nieuwe medewerkers en kan zelfs toekomstige professionals voor de watersector aantrekken, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. “Deze app is een prachtige aanvulling op ons educatieprogramma. Jongeren worden op een eigentijdse manier geïnteresseerd voor techniek en watermanagement. Want ook in de toekomst hebben we bij het waterschap grote behoefte aan deskundige medewerkers.”


Het ministerie van OCW, de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân hebben de ontwikkeling van de digitale tour samen gefinancierd. Het Woudagemaal, een stoomgemaal uit 1920, is eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klik hier voor een (deels Friestalig) filmpje over de virtuele tour

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.