0
0
0
s2smodern

Het Woudagemaal in Lemmer is met een nieuwe app binnenkort ook virtueel te bezoeken. Daarmee kan het gemaal in werking worden gezien, ook als het stilstaat.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de virtuele tour Woudagemaal 360° op woensdag 11 januari in gebruik tijdens een bezoek aan het gemaal. Dat deed ze samen met leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen, ROC de Friese Poort en het Zuyderzee Lyceum van Lemmer. De app komt overigens pas medio februari beschikbaar in de App store en Google Play Store.


In de virtuele tour staan waterbeheer, techniek en cultuur centraal. Gebruikers kunnen met de digitale toepassing het stoomgemaal in werking zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het om stoom zetten en het draaien van de stoommachines. “Bijzonder is dat met deze app het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt”, zegt Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir.D.F. Woudagemaal. Met speciale animaties wordt namelijk de binnenkant van diverse technische onderdelen zichtbaar.


De app kan thuis op de bank worden bekeken, maar is met name bedoeld als “een extra bij een bezoek aan het gemaal”, vertelt Boesjes. “De app wordt getriggerd op diverse locaties in en rond het gemaal, en is daar dan ook het meest optimaal te beleven.” In het gemaal zijn VR-brillen en iPads aanwezig om de virtuele tour te maken, maar bezoekers kunnen daarvoor ook hun eigen smartphone gebruiken.


De app wordt ook ingezet voor de opleiding van nieuwe medewerkers en kan zelfs toekomstige professionals voor de watersector aantrekken, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. “Deze app is een prachtige aanvulling op ons educatieprogramma. Jongeren worden op een eigentijdse manier geïnteresseerd voor techniek en watermanagement. Want ook in de toekomst hebben we bij het waterschap grote behoefte aan deskundige medewerkers.”


Het ministerie van OCW, de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân hebben de ontwikkeling van de digitale tour samen gefinancierd. Het Woudagemaal, een stoomgemaal uit 1920, is eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klik hier voor een (deels Friestalig) filmpje over de virtuele tour

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.