Het Woudagemaal van Lemmer wordt eind februari onder stoom gebracht om medewerkers in de praktijk op te leiden. Publiek is welkom om het gemaal in werking te zien.

Het ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wetterskip Fryslân, eigenaar van het gemaal, brengt het twee keer per jaar onder stoom om het bedienende personeel een praktijkopleiding te kunnen geven. Op die manier wordt de bedrijfsvoering van het stoomgemaal gegarandeerd. Bezoekers kunnen het gemaal in werking zien van dinsdag 28 februari tot en met donderdag 2 maart tussen 10.00 en 17.00 uur.


Het Woudagemaal is in 1920 geopend om overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee – inmiddels het IJsselmeer – te pompen. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal die functie. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van een elektrisch gemaal in Stavoren.


Voor bezoekers is er een bezoekerscentrum naast het gemaal, met onder meer een 3D-film. Nieuw is de virtuele tour Woudagemaal 360°, waarmee bezoekers via een app het gemaal virtueel in werking kunnen zien op een smartphone of tablet. Met animaties wordt ook de binnenkant van de werkzame delen zichtbaar.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!