secundair logo knw 1

Op Wereldwaterdag werd in New York de nieuwe World Water Atlas gelanceerd. Op dit interactieve platform kunnen landen en burgers waterverhalen- en oplossingen uitwisselen. De online atlas brengt water hot-spots over de hele wereld in beeld en deelt de toegepaste oplossingen.

De World Water Atlas is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en watergezant Henk Ovink. Verder waren het Planbureau voor de Leefomgeving en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en het High Level Panel van de VN bij de ontwikkeling betrokken. Cees van de Guchte van Deltares coördineerde het ontwikkelproces.

“Het moet twee kanten op werken,” zegt Van de Guchte. “Enerzijds willen we wereldleiders voeden door de waterverhalen in beeld te brengen. Anderzijds willen we instellingen, bedrijven en mensen die ter plaatse met waterproblemen worden geconfronteerd, laten zien welke oplossingsrichtingen elders zijn gekozen. Waterverhalen zijn namelijk altijd ook voor andere plekken relevant. Het draait om te veel, te weinig of te vies water. Die verhalen zijn overigens niet alleen in tekst, maar worden ook aanschouwelijk gemaakt via bijvoorbeeld video’s en infopgraphics.”

Soort Wikipedia
Uiteindelijk moet de atlas als een soort Wikipedia door alle geïnteresseerden worden gevuld. Voorlopig behoudt de organisatie nog wat meer de regie. “Verhalen zijn al van harte welkom. Er staan er al een aantal op en dat moet natuurlijk nog veel meer worden. Maar we zitten nog echt in de eerste fase. Eerst willen we een goede structuur neerzetten zodat de atlas sterk genoeg is om, zeg maar, op eigen benen te gaan staan.”

Van de Guchte hoopt dat de verhalen die op de atlas komen te staan een internationaal beeld van de waterproblematiek laten zien. “We hebben in de eerste dagen al ontzettend veel leuke reacties gehad. Door de betrokkenheid van de VN gaan we er ook vanuit dat deze atlas overal ter wereld wel onder de aandacht komt. Zoiets is net als water. Dat vindt altijd zijn weg.”

Interessante waterverhalen
Hoe internationaal de opzet ook is, ook Nederlandse verhalen zijn van harte welkom. “Daarvan hebben we er al een aantal geplaatst, maar Nederland heeft natuurlijk ontzettend veel interessante waterverhalen te vertellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop we samenwerken – en dat altijd hebben gedaan – om ons land te beschermen tegen hoogwater.”

Van de Guchte verwacht de komende jaren nog nodig te hebben om de World Water Atlas neer te zetten zoals hij dat wil. “Deze atlas is nooit af, want er kunnen en moeten steeds nieuwe interessante verhalen bijkomen. Maar de komende tijd hebben we nog wel nodig om nog verder aan de techniek te poetsen. Ook zullen we in gesprek gaan met het ministerie en andere partijen over de verdere financiering. Onderhoud en doorontwikkeling kosten immers geld. Naast ondersteuning van het ministerie, krijgen we nu ook al support van onder andere de provincie Flevoland en de RD Cultureel Erfgoed.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):