0
0
0
s2smodern

Op Wereldwaterdag werd in New York de nieuwe World Water Atlas gelanceerd. Op dit interactieve platform kunnen landen en burgers waterverhalen- en oplossingen uitwisselen. De online atlas brengt water hot-spots over de hele wereld in beeld en deelt de toegepaste oplossingen.

De World Water Atlas is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en watergezant Henk Ovink. Verder waren het Planbureau voor de Leefomgeving en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en het High Level Panel van de VN bij de ontwikkeling betrokken. Cees van de Guchte van Deltares coördineerde het ontwikkelproces.

“Het moet twee kanten op werken,” zegt Van de Guchte. “Enerzijds willen we wereldleiders voeden door de waterverhalen in beeld te brengen. Anderzijds willen we instellingen, bedrijven en mensen die ter plaatse met waterproblemen worden geconfronteerd, laten zien welke oplossingsrichtingen elders zijn gekozen. Waterverhalen zijn namelijk altijd ook voor andere plekken relevant. Het draait om te veel, te weinig of te vies water. Die verhalen zijn overigens niet alleen in tekst, maar worden ook aanschouwelijk gemaakt via bijvoorbeeld video’s en infopgraphics.”

Soort Wikipedia
Uiteindelijk moet de atlas als een soort Wikipedia door alle geïnteresseerden worden gevuld. Voorlopig behoudt de organisatie nog wat meer de regie. “Verhalen zijn al van harte welkom. Er staan er al een aantal op en dat moet natuurlijk nog veel meer worden. Maar we zitten nog echt in de eerste fase. Eerst willen we een goede structuur neerzetten zodat de atlas sterk genoeg is om, zeg maar, op eigen benen te gaan staan.”

Van de Guchte hoopt dat de verhalen die op de atlas komen te staan een internationaal beeld van de waterproblematiek laten zien. “We hebben in de eerste dagen al ontzettend veel leuke reacties gehad. Door de betrokkenheid van de VN gaan we er ook vanuit dat deze atlas overal ter wereld wel onder de aandacht komt. Zoiets is net als water. Dat vindt altijd zijn weg.”

Interessante waterverhalen
Hoe internationaal de opzet ook is, ook Nederlandse verhalen zijn van harte welkom. “Daarvan hebben we er al een aantal geplaatst, maar Nederland heeft natuurlijk ontzettend veel interessante waterverhalen te vertellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop we samenwerken – en dat altijd hebben gedaan – om ons land te beschermen tegen hoogwater.”

Van de Guchte verwacht de komende jaren nog nodig te hebben om de World Water Atlas neer te zetten zoals hij dat wil. “Deze atlas is nooit af, want er kunnen en moeten steeds nieuwe interessante verhalen bijkomen. Maar de komende tijd hebben we nog wel nodig om nog verder aan de techniek te poetsen. Ook zullen we in gesprek gaan met het ministerie en andere partijen over de verdere financiering. Onderhoud en doorontwikkeling kosten immers geld. Naast ondersteuning van het ministerie, krijgen we nu ook al support van onder andere de provincie Flevoland en de RD Cultureel Erfgoed.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.