secundair logo knw 1

Veel inwoners van Limburg weten niet wat ze zelf kunnen doen om het water buiten de deur te houden l Foto Waterschap Limburg

Duizend inwoners van negen Limburgse gemeenten kunnen zich deze maand aanmelden voor een gratis woningscan. Ze krijgen dan een adviseur op bezoek die bekijkt hoe hun pand beter beschermd kan worden tegen wateroverlast. Het gaat om een pilot die Limburgers moet helpen om zelf maatregelen te nemen.

De pilot is onderdeel van het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL), dat is opgestart na de overstromingen in de zomer van 2021. Het doel van dit programma is om de bewoners van Limburg beter te beschermen tegen en voor te bereiden op toekomstige wateroverlast. 

"We kunnen niet alle overlast voorkomen, maar we kunnen ons wel beter voorbereiden", zegt de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns in een toelichting op de pilot. Die noemt hij “een belangrijke stap in het verbeteren van de waterveiligheid in onze provincie”.

Uit onderzoek is gebleken dat 61 procent van de inwoners die getroffen zijn door de overstromingen in 2021 niet weet hoe ze zelf maatregelen kunnen nemen om de schade te beperken. Zij waren hierdoor compleet verrast.

Water Adviesteams
In negen pilotgemeenten zijn daarom multidisciplinaire Water Adviesteams opgericht – met vertegenwoordigers van het waterschap, de gemeente, inwoners en veiligheidsexperts – die bewoners en eigenaren van bedrijfspanden helpen om zichzelf beter te beschermen tegen wateroverlast. Het gaat om Beesel, Gulpen-Wittem, Meerssen, Roerdalen, Roermond, Sittard-Geleen, Valkenburg, Venlo en Voerendaal.

Binnen deze gemeenten hebben de Water Adviesteams in totaal duizend woningen en bedrijfspanden geselecteerd die in aanmerking komen voor een kosteloze gebouwscan. Daarbij is gelet op de risicogebieden voor hoogwater, de kans op aanzienlijke wateroverlast en eerdere wateroverlastincidenten.

Limburgbreed
Deze bewoners ontvangen de komende weken een brief, waarna zij zich tot 25 augustus kunnen aanmelden. Vanaf half september worden de woningscans dan uitgevoerd. Op basis van de resultaten wordt bekeken of de pilot elders in Limburg een vervolg krijgt. 

"Als de woningscan positief wordt ontvangen en mensen hierdoor meer waterbewust worden en meer maatregelen treffen om hun woning te beschermen, dan verwachten we dat deze pilot Limburgbreed uitgerold kan worden", zegt Cindy Reijnders van Waterschap Limburg. "Dit zal uit de evaluatie moeten blijken. Die zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 plaatsvinden."

Onderzoek Geulmonding
Voor het programma WRL, waarin de Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg, Provincie Limburg en het Rijk samenwerken, is in totaal 1,2 miljoen euro beschikbaar. Behalve op het versterken van het klimaatbewustzijn van inwoners richt het programma zich op het vergroten van de afvoercapaciteit van beken en zijrivieren en op een ruimtelijke ordening die meer rekening houdt met de waterhuishouding. 

Op de website wachtnietopwater.nl beschrijven de overheden welke maatregelen zij nemen en geven ze tips aan inwoners. Hier zijn ook de resultaten te vinden van het onderzoek naar mogelijke maatregelen in de Geulmonding, die deze week op een bijeenkomst in Meerssen zijn gepresenteerd. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.