secundair logo knw 1

Foto Wolfgang Hasselmann Unsplash

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwt dat de kans toeneemt dat later dit jaar het natuurverschijnsel El Niño zich gaat ontwikkelen. Dit zou de weers- en klimaatpatronen in veel regio's van de wereld beïnvloeden met waarschijnlijk hogere temperaturen tot gevolg.

“De ontwikkeling van een El Niño zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een nieuwe piek in de opwarming van de aarde en de kans op het breken van temperatuurrecords vergroten", aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO.

We hebben net de acht warmste jaren ooit gehad, aldus Taalas. Dit terwijl La Niña, de tegenhanger van El Niño, de afgelopen drie jaar werkte als een tijdelijke rem op de wereldwijde temperatuurstijging. Beide patronen hebben belangrijke invloed op het klimaatsysteem van de aarde.

"De wereld moet zich voorbereiden op de ontwikkeling van El Niño, die vaak gepaard gaat met meer hitte, droogte of neerslag in verschillende delen van de wereld. Het kan de droogte in de Hoorn van Afrika en andere La Niña-gerelateerde gevolgen verlichten, maar ook leiden tot meer extreme weers- en klimaatgebeurtenissen. Dit onderstreept de noodzaak van het VN-initiatief Early Warnings for All om mensen te beschermen", aldus Taalas.

El Niño is een natuurlijk klimaatpatroon dat zo’n half jaar duurt en gepaard gaat met een opwarming van de oppervlaktetemperaturen van de oceaan in het centrale en oostelijke deel van de tropische Stille Oceaan. Dit leidt meestal tot meer neerslag in delen van Zuid-Amerika, het zuiden van de Verenigde Staten, de Hoorn van Afrika en Centraal-Azië. Australië, Indonesië en delen van Zuid-Azië krijgen door het verschijnsel te maken met ernstige droogte.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.