Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD draagt zijn aandelen in Nieuwater BV, eigenaar van de puurwaterfabriek in Nieuw-Amsterdam, over aan Waterschap Vechtstromen. Dat past in de strategie om alle niet-drinkwateractiviteiten overboord te zetten, zegt directeur Leo Hendriks.
Leo Hendriks"Wij kiezen ervoor om een 100-procent-drinkwaterbedrijf te zijn en daar past de puurwaterfabriek niet meer bij", verklaart hij. "Het was een prachtig avontuur, maar het brengt ons niets meer."
Eerder verkocht WMD al waterbedrijven in Indonesië, een bottelarij en een golfbaan. In 2004 stapte het drinkwaterbedrijf samen met Waterschap Vechtstromen in Nieuwater BV, waarvan beide voor 50 procent aandeelhouder zijn. Vechtstromen, dat wel verder wil met de waterfabriek, neemt de aandelen binnenkort over.
In de fabriek in Nieuw-Amsterdam, die in 2010 verrees, wordt van gezuiverd rioolwater uit de naastgelegen rioolwaterzuivering Emmen ultrapuur water geproduceerd voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die maakt er stoom van om olie te winnen in het Schoonebeker veld.
Medicijnresten
‘Bij toeval’ ontdekten experts van WMD en Vechtstromen enkele jaren geleden dat de zogenaamde BODAC-filters (biologische actieve kool) ook medicijnresten uit het water filteren. Samen met onder andere Waterlab Noord en Wetsus wordt daar nu nader onderzoek naar gedaan.
Vechtstromen wil de huidige koers voortzetten en Nieuwater als Drents waterinnovatielab verder ontwikkelen. Het waterschap was het liefst doorgegaan met WMD, aldus dagelijks bestuurslid Wim Stegeman in een persbericht. "De samenwerking verliep goed en ons succesvolle initiatief draagt bij aan een duurzame waterhuishouding in Zuid-Drenthe."
Uiteindelijk heeft het algemeen bestuur "na goede gesprekken met WMD en bestudering van alle scenario’s" besloten om de aandelen over te nemen, waarmee Vechtstromen volledig eigenaar wordt.
Industriewater
De Drentse puurwaterfabriek produceert dagelijks zo’n 8000 kubieke meter water van het zuiverste soort. Daarvoor zijn verschillende technieken ontwikkeld, onder andere met actief kool en membraanfilters.
'Die processen gebruiken we nu ook om drinkwater te maken', zegt Hendriks. 'Dat is mooi, maar het is niet ons vak. Destijds was de NAM op zoek naar water, daar zijn we ingestapt en dan zie je dat je samen dingen kunt doen die je alleen nooit voor elkaar krijgt. Maar uiteindelijk is het maar één klant."
In buurprovincie Groningen bijvoorbeeld ligt dat anders, stelt hij. Daar is veel meer vraag naar industriewater. Deze week meldde het datacenter van Google in de Eemshaven zich als eerste klant bij de waterfabriek in Garmerwolde, die binnenkort in gebruik wordt genomen. Waterbedrijf Groningen wil hiervoor gebruik gaan maken van gezuiverd afvalwater uit de rioolwaterzuivering in Garmerwolde.
MEER INFORMATIE
Website Nieuwater BV
H2O-bericht: Vechtstromen steekt kwart miljoen in vier regionale innovatieprojecten
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.