De directiewissel bij Witteveen+Bos wordt uitgesteld naar het najaar. Dat meldt het advies- en ingenieursbureau. Reden is de coronacrisis. Door de onzekere tijd wil het bureau alleen noodzakelijke besluiten voorleggen aan de algemene aandeelhoudersvergadering. Die wordt verschoven naar 6 mei, grotendeels in digitale vorm.
Eveline ButerDe in februari aangekondigde toetreding van Eveline Buter en Wouter Bijman tot de directie wordt in een extra aandeelhoudersvergadering in het najaar op de agenda gezet. Algemeen directeur Karin Sluis licht toe dat is vastgesteld dat het ‘gegeven de huidige omstandigheden’ niet verstandig is om een directiewisseling te doen.
Wouter BijmanBeide beoogde directieleden worden al wel geconsulteerd als er belangrijke besluiten worden genomen, stelt Sluis, die zelf deze maand zou terugtreden, conform de regel bij het bureau dat directeuren op hun 55ste stoppen als directielid. Bedoeling is dat na toetreding van Buter en Bijman Witteveen+Bos met de zittende Stephan van der Biezen een driekoppige directie telt.
DividendKarin SluisHet ingenieursbureau maakt door de coronacrisis financieel een pas op de plaats. Aan de aandeelhouders zal in mei worden voorgesteld om de bestemming van de winst voor 2019 aan te houden en geen dividend uit te keren. “We kiezen voor een solide aanpak, gericht op zorgvuldigheid en continuïteit van het bedrijf”, stelt Sluis. Daarbij wordt gesteld dat het bedrijf momenteel een gezonde liquiditeitspositie heeft.
Medio oktober wordt een tweede aandeelhoudersvergadering gehouden. Tegen die tijd is er beter zicht op de (financiële) effecten van de coronacrisis op de liquiditeit en de werkvoorraad 2020, aldus het bureau. Bovendien is er dan beter aan te geven wat de verwachtingen zijn voor 2021.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.