secundair logo knw 1

Algemeen directeur Karin Sluis (hier naast het andere directielid Stephan van der Biezen) heeft haar vertrek tijdelijk uitgesteld vanwege de coronacrisis I foto: Witteveen+Bos

Witteveen+Bos heeft naar eigen zeggen een topjaar gehad. De omzet steeg in 2019 naar 145 miljoen euro en ook het nettoresultaat was beduidend hoger dan in 2018. Wereldwijd werkten ruim twaalfhonderd medewerkers aan vierduizend projecten. De coronacrisis zorgt wel voor grote onzekerheid, waardoor het advies- en ingenieursbureau nu voorzichtig is met verdere personele groei en investeringen in onder meer huisvesting.

Bij de publicatie van de financieel redelijke cijfers over 2018 zag Witteveen+Bos het jaar 2019 al vol vertrouwen tegemoet. Er werd een verbetering van de resultaten verwacht door een gestegen werkvoorraad en personeelsgroei. Dat is uitgekomen.

Karin Sluiskopie 180 vk Karin Sluis

“2019 was een uitstekend jaar”, blikt algemeen directeur Karin van der Sluis terug. “De organisatie groeide sterk en kende daarbij minder personeelsverloop dan in 2018. In 2019 hebben Witteveen+Bos’ers wereldwijd in zo’n 4.000 projecten gewerkt aan vraagstukken zoals CO₂-neutraal en circulair bouwen, duurzame infrastructuur, de energietransitie, hoogwaterbescherming, klimaatadaptatie en verbetering van industriële processen.”

Aanzienlijke stijging van omzet
Het bureau kan uitstekende jaarcijfers overleggen. De omzet was in 2019 145,0 miljoen euro, waarvan 116,2 miljoen eigen omzet. Dat is 9,2 procent meer dan de omzet in 2018, die toen 132,9 miljoen euro was. Ook het nettoresultaat en de nettowinstmarge groeiden en bedroegen afgelopen jaar 16,1 miljoen euro en 11,1 procent.

Het creëren van economische waarde is een van de vier bedrijfsdoelen. De ander drie zijn creëren van maatschappelijke waarde in projecten, talentontwikkeling en duurzame bedrijfsvoering. Daarbij zijn in 2019 stappen gezet. Zo kreeg het ontwerpprincipe van CO₂-neutraal en circulair ontwerpen extra aandacht en is er een digitaal introductieprogramma in het Engels en Nederlands gelanceerd. Ook werd een agenda opgesteld voor de digitale transitie van de eigen bedrijfsvoering en de ontwikkeling, de verkoop en het beheer van digitale diensten.

Ruim 1.200 medewerkers
Het advies- en ingenieursbureau had aan het eind van 2019 wereldwijd 1.208 medewerkers van 43 verschillende nationaliteiten in dienst. Dit is 83 medewerkers ofwel 7,4 procent meer dan een jaar eerder. Hierachter gaat volgens Witteveen+Bos een dynamiek van grote instroom en gedaalde uitstroom schuil.

Verreweg de meeste mensen werken in Nederland en België: respectievelijk 1.001 en 108 medewerkers. Een medewerker is gemiddeld 37,1 jaar oud. Het aandeel van vrouwen binnen het personeelsbestand nam licht toe tot 31 procent. Verder waren er vorig jaar 331 stagiaires en afstudeerders actief.

Veel innovatieve waterprojecten

Witteveen+Bos heeft afgelopen jaar aan ruim vierduizend projecten in 49 landen gewerkt. De watersector is prominent vertegenwoordigd. Het bureau licht in het jaarverslag twee innovatieve waterprojecten in Nederland eruit.

In de toekomstbestendige Waterfabriek Wilp - een initiatief samen met Royal HaskoningDHV en Waterschap Vallei en Veluwe - staat een nieuwe kijk op grondstoffen centraal. De circulaire waterzuivering produceert schoon water uit afvalwater en onttrekt grondstoffen uit het afvalwater voor hergebruik. Het project won hiervoor de prijs De Vernufteling van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs. Samen met kennisinstituut Deltares ontwikkelde Witteveen+Bos de tool BlueCan voor water- en natuurbeheerders. Dit instrument brengt de broeikasgasemissies van meren en plassen in beeld en bevordert een gerichte verbetering van de waterkwaliteit.

Ook hoogwaterveiligheid is een belangrijk thema voor Witteveen+Bos. Het bureau is betrokken bij de verkenning en het ontwerp van de versterking van dertien kilometer dijk langs de Waal tussen Wolferen en Sprok. Een belangrijk project in een ontwikkelingsland is Cascading Semarang in Indonesië, waarin het concept van cascades voor het vasthouden, bergen en infiltreren van water wordt toegevoegd aan het huidige waterbeheersysteem. Dit biedt zo’n 85.000 mensen betere bescherming tegen overstromingen en aardverschuivingen en kan 600.000 mensen van schoon drinkwater voorzien.

Grote onzekerheid door coronacrisis
De coronacrisis zorgt wel voor “grote onzekerheid” voor Witteveen+Bos, al vielen de financiële gevolgen volgens Sluis in de eerste maanden van dit jaar nog mee. “Onze omzet en resultaten over het eerste kwartaal van 2020 liggen ondanks Covid-19 in lijn met de oorspronkelijke begroting. We zijn er trots op dat Witteveen+Bos’ers veel flexibiliteit en collegialiteit laten zien. Ook in deze roerige tijden zetten we samen met opdrachtgevers en partners graag de schouders onder belangrijke maatschappelijke uitdagingen.”

Het advies- en ingenieursbureau is op het moment voorzichtig met verdere personele groei en investeringen in bijvoorbeeld huisvesting. De focus ligt nu op de reductie van het werkkapitaal, de liquiditeit en het op peil houden van de productiviteit en gezondheid van medewerkers. Het was al eerder bekendgemaakt dat gezien de huidige omstandigheden de voorziene wisseling in de directie met een half jaar is uitgesteld. Sluis blijft nog tot het najaar aan, voordat zij wordt opgevolgd door een tweetal: Wouter Bijman (algemeen directeur) en Eveline Buter. Het andere huidige directielid Stephan van der Biezen gaat door.

MEER INFORMATIE
Witteveen+Bos meldt uitstekende jaarcijfers
Jaarverslag over 2019
Directiewissel uitgesteld vanwege coronacrisis
Witteveen+Bos over jaarcijfers 2018
Waterfabriek Wilp wint De Vernufteling 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John