secundair logo knw 1

Langs de A1 en de A7 zijn de afgelopen maanden twintig plaszuilen geplaatst bij onbemande verzorgingsplaatsen. Ze zijn bedoeld om twee vliegen in één klap te slaan: geen overlast van wildplassers én hergebruik van fosfaat.

 Het initiatief voor de plaszuilen komt van ondernemer Eric Bart van EB-Business BV. Hij vertelt: “Ik maakte me er zelf voorheen bij hoge nood ook weleens schuldig aan dat ik snel de bosjes of een weiland in rende bij zo’n onbemande verzorgingsplaats. Als veel mensen dat doen, krijg je natuurlijk overlast en vervuiling. Toen ik me erin verdiepte, kwam ik erachter dat terugwinning van fosfaat heel nuttig is omdat onze fosfaatvoorraad eindig is. Ik ben met Waternet, Rijkswaterstaat en ECOtoilet om tafel gaan zitten, die allemaal heel enthousiast waren.”

De twintig toiletten langs de A7 en de A1 leveren nu wekelijks zo’n 1000 liter urine op, waar het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet fosfaat uit terugwint. Deze zomer wordt de pilot geëvalueerd. Bart heeft goede hoop op voortzetting en uitbreiding. “Ik ben er zelf 2 à 3 keer per week om het gras rond de zuilen te maaien – onderdeel van het contract – en ik zie dat de zuilen steeds beter gebruikt worden. Het zou natuurlijk mooi zijn als we meer volume kunnen maken, ook met het oog op de circulaire economie. Waternet wil in de toekomst mogelijk ook medicijnresten uit de urine filteren, of het gebruiken voor biobrandstof. En bij succes willen we uiteraard ook een toiletgelegenheid ontwikkelen voor vrouwen en kinderen. Zonder al te veel tierelantijnen, want de praktijk wijst uit dat je zulke voorzieningen érg vandalismebestendig moet maken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...