0
0
0
s2sdefault

Een deel van het programma van de Amsterdam International Water Week 2019 is vormgegeven door een nieuwe generatie waterprofessionals. Als Future Water Leaders (FWL) zetten ze graag onconventionele en onverwachte middelen in om een brug te slaan tussen waterprofessionals onderling én tussen de sector en de rest van de samenleving. FWL-ambassadeur Chrysoula Papacharalampou pleit voor meer creativiteit in de gezamenlijke zoektocht naar integrale oplossingen. “We moeten de vaak complexe materie eerst begrijpelijk maken.”

Tijdens de vorige editie van de AIWW introduceerde Chrysoula namens de Future Water Leaders identiteitskaarten voor waterprofessionals. Door een combinatie te maken tussen het professionele profiel en de persoonlijke achtergrond van aanwezigen, hoopt ze een eenvoudige manier te hebben gevonden om zowel een overzicht te krijgen van de tijdens een conferentie aanwezige expertise als een startpunt voor cross-sectorale en cross-culturele samenwerking.

“Een van de uitkomsten is dat maar tien procent van de aanwezigen vorig jaar een ecologische invalshoek had. Gezien het enorme belang van behoud en bescherming van biodiversiteit in relatie tot waterbeheer wereldwijd lijkt me dit wat weinig. De diplomatieke kant van waterbeheer – internationale betrekkingen – was echt ondervertegenwoordigd.”

De identiteitskaart wordt voor deze editie wederom toegepast en is ook bij andere internationale waterbijeenkomsten gebruikt door de Future Water Leaders. “Wie heb je voor je als je met een ander over water praat? Daar draait het om.”

Theater, film, muziek
Voorafgaand aan de conferentie in de RAI hebben de jonge professionals samen met Waternet op 3 november een voor iedereen toegankelijke manifestatie in de stad georganiseerd.

“Als mensen buiten de watersector een substantieel deel van de oplossing vormen, moeten we die mensen wel aanspreken. Niet per se met lezingen, maar met theater, film, muziek. Kennisuitwisseling op intellectueel niveau is belangrijk, zeker, maar emotionele betrokkenheid bij diverse watervraagstukken is minstens zo waardevol.”

Volgens Chrysoula waren de artistieke activiteiten, waaronder toneel en dans uit Zuid-Afrika, en de getoonde film over waterschaarste in Kenya niet alleen leerzaam voor het lekenpubliek, de aanwezige professionals werden eraan herinnerd dat er meer manieren zijn om te communiceren over het werk dan een presentatie of debat.

'Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend'

“Een Engelse onderzoeker vertelde bijvoorbeeld op een theatrale, grappige manier over plankton, met 3D-geprinte voorbeelden. Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend. Erover vertellen op een menselijke schaal maakt de vraagstukken begrijpelijk. Dat moeten we niet vergeten.”

Opvolger en platform
Zelf promoveerde Chrysoula op onderzoek naar de rol van natuurlijk kapitaal in het ‘vermogensbeheer’ van rivierstroomgebieden. “Bij uitstek een interdisciplinair onderwerp dat de inbreng van vele belanghebbenden en vele soorten kennis vereist. Juist dat complexe karakter van integraal waterbeheer boeit me. Om tot concrete oplossingen te komen, moeten verschillende partijen elkaar kunnen begrijpen. Als Future Water Leaders maken we graag concreet hoe dat zou kunnen.”

Met collega’s wil ze duidelijk maken dat de nieuwe generatie, mensen tot pakweg 35 jaar oud, behalve over werkervaring over de nodige ideeën beschikt. “We zijn vorig jaar begonnen met een kleine groep enthousiastelingen afkomstig uit verschillende landen en gaan nu in de richting van een platform van jonge professionals, werkzaam in alle delen van de wereld.”

Chrysoula’s termijn als ambassadeur zit er op, vertelt ze. De vraag naar een opvolger, die zich tijdens de huidige editie van de AIWW presenteert, leverde zestien kandidaten op. “We kregen reacties uit onder meer India, Canada en landen in Zuid-Amerika. Al die mensen gaven aan verbonden te willen blijven aan het initiatief en zich vanuit hun eigen beroepspraktijk te willen inzetten als Future Water Leaders. Ik hoop ze volgend jaar hier allemaal terug te zien.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.