secundair logo knw 1

Chrysoula Papacharalampou | Foto Guus Schoonewille

Een deel van het programma van de Amsterdam International Water Week 2019 is vormgegeven door een nieuwe generatie waterprofessionals. Als Future Water Leaders (FWL) zetten ze graag onconventionele en onverwachte middelen in om een brug te slaan tussen waterprofessionals onderling én tussen de sector en de rest van de samenleving. FWL-ambassadeur Chrysoula Papacharalampou pleit voor meer creativiteit in de gezamenlijke zoektocht naar integrale oplossingen. “We moeten de vaak complexe materie eerst begrijpelijk maken.”

Tijdens de vorige editie van de AIWW introduceerde Chrysoula namens de Future Water Leaders identiteitskaarten voor waterprofessionals. Door een combinatie te maken tussen het professionele profiel en de persoonlijke achtergrond van aanwezigen, hoopt ze een eenvoudige manier te hebben gevonden om zowel een overzicht te krijgen van de tijdens een conferentie aanwezige expertise als een startpunt voor cross-sectorale en cross-culturele samenwerking.

“Een van de uitkomsten is dat maar tien procent van de aanwezigen vorig jaar een ecologische invalshoek had. Gezien het enorme belang van behoud en bescherming van biodiversiteit in relatie tot waterbeheer wereldwijd lijkt me dit wat weinig. De diplomatieke kant van waterbeheer – internationale betrekkingen – was echt ondervertegenwoordigd.”

De identiteitskaart wordt voor deze editie wederom toegepast en is ook bij andere internationale waterbijeenkomsten gebruikt door de Future Water Leaders. “Wie heb je voor je als je met een ander over water praat? Daar draait het om.”

Theater, film, muziek
Voorafgaand aan de conferentie in de RAI hebben de jonge professionals samen met Waternet op 3 november een voor iedereen toegankelijke manifestatie in de stad georganiseerd.

“Als mensen buiten de watersector een substantieel deel van de oplossing vormen, moeten we die mensen wel aanspreken. Niet per se met lezingen, maar met theater, film, muziek. Kennisuitwisseling op intellectueel niveau is belangrijk, zeker, maar emotionele betrokkenheid bij diverse watervraagstukken is minstens zo waardevol.”

Volgens Chrysoula waren de artistieke activiteiten, waaronder toneel en dans uit Zuid-Afrika, en de getoonde film over waterschaarste in Kenya niet alleen leerzaam voor het lekenpubliek, de aanwezige professionals werden eraan herinnerd dat er meer manieren zijn om te communiceren over het werk dan een presentatie of debat.

'Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend'

“Een Engelse onderzoeker vertelde bijvoorbeeld op een theatrale, grappige manier over plankton, met 3D-geprinte voorbeelden. Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend. Erover vertellen op een menselijke schaal maakt de vraagstukken begrijpelijk. Dat moeten we niet vergeten.”

Opvolger en platform
Zelf promoveerde Chrysoula op onderzoek naar de rol van natuurlijk kapitaal in het ‘vermogensbeheer’ van rivierstroomgebieden. “Bij uitstek een interdisciplinair onderwerp dat de inbreng van vele belanghebbenden en vele soorten kennis vereist. Juist dat complexe karakter van integraal waterbeheer boeit me. Om tot concrete oplossingen te komen, moeten verschillende partijen elkaar kunnen begrijpen. Als Future Water Leaders maken we graag concreet hoe dat zou kunnen.”

Met collega’s wil ze duidelijk maken dat de nieuwe generatie, mensen tot pakweg 35 jaar oud, behalve over werkervaring over de nodige ideeën beschikt. “We zijn vorig jaar begonnen met een kleine groep enthousiastelingen afkomstig uit verschillende landen en gaan nu in de richting van een platform van jonge professionals, werkzaam in alle delen van de wereld.”

Chrysoula’s termijn als ambassadeur zit er op, vertelt ze. De vraag naar een opvolger, die zich tijdens de huidige editie van de AIWW presenteert, leverde zestien kandidaten op. “We kregen reacties uit onder meer India, Canada en landen in Zuid-Amerika. Al die mensen gaven aan verbonden te willen blijven aan het initiatief en zich vanuit hun eigen beroepspraktijk te willen inzetten als Future Water Leaders. Ik hoop ze volgend jaar hier allemaal terug te zien.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.