0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De concentratie microplastics in drinkwater is zo laag dat ze geen bedreiging lijken te vormen voor de volksgezondheid. Dat zegt Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een gisteren gepubliceerd rapport. De VN-organisatie pleit voor meer onderzoek naar de effecten van microplastics op milieu en gezondheid. 

Dit is het eerste rapport van de gezondheidsorganisatie over de gevolgen van microplastics voor de menselijke gezondheid. De WHO kondigde het onderzoek vorig jaar aan na publicaties over microplastics in drink- en flessenwater. De onderzoeken leidden tot bezorgdheid over aantasting van de gezondheid door chemicaliën die in kunststoffen worden gebruikt of door ziekteverwekkers die met de microplastics in het lichaam komen.

De gezondheidsorganisatie wilde de wetenschappelijke kennis over de mogelijke schade van het consumeren van microplastics in kaart brengen. Dat is nu gebeurd.

In het rapport schrijft de gezondheidsorganisatie dat microplastics alom vertegenwoordigd zijn in het milieu en zijn aangetroffen in het drinkwater, ook in gebotteld water voor consumptie. 

Belangrijkste conclusie
"Maar alleen omdat we ze binnenkrijgen, betekent dit niet dat ze een risico vormen voor de menselijke gezondheid", zei Bruce Gordon, WHO-coördinator van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. “De belangrijkste conclusie is dat de consument die flessenwater of kraanwater drinkt, zich niet per se zorgen hoeft te maken."

Mensen hebben onbedoeld microplastics en andere deeltjes in het milieu gedurende tientallen jaren zonder teken van schade geconsumeerd, stelt het rapport. Grotere microplastics (meer dan 150 micrometer) zijn niet schadelijk, aldus het rapport. Ze gaan zonder schade door het maag-darmstelsel. Kleinere deeltjes kunnen mogelijk door de wanden van het spijsverteringskanaal gaan en vast komen te zitten, maar onderzoekers denken dat het onwaarschijnlijk is dat ze zich ophopen in schadelijke hoeveelheden. 

Slag om de arm
De uitspraken worden wel met een slag om de arm gedaan, omdat, zo stelt WHO, veel van het beschikbare onderzoek van onvoldoende kwaliteit is. De conclusie trok Bart Koelmans, hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van Wageningen University & Research, eerder dit jaar ook na een kritische analyse van de gepubliceerde onderzoeken over microplastics in zoet water, afvalwater en drinkwater. 

Slechts 4 van de 50 onderzoeken voldeden aan alle eisen op het gebied van kwaliteitsborging, concludeerde de hoogleraar in april. Hij zei toen tegen H2O: “Dit wil overigens niet zeggen dat het slechte onderzoeken zijn, in de meeste gevallen leveren ze sowieso bruikbare informatie op, maar wel dat de resultaten van de metingen niet boven alle twijfel verheven zijn.”

Nanoschaal
Koelmans is een van de experts die meeschreef aan het WHO-rapport. Hij zegt nu tegen dagblad NRC dat microplastics in drinkwater geen probleem zijn. 
“Maar dat wil niet zeggen dat het altijd zo zal blijven. De concentraties in drinkwater zijn nu nog laag, maar dat hoeft niet zo te blijven als er steeds meer plastic bijkomt in het milieu. Heel langzaam breekt dat af tot kleine stukjes die vervolgens weer in ons drinkwater en voedsel terecht kunnen komen. En er is nog een onzekerheid, want als microplastic verder verkleint, worden het deeltjes op nanoschaal die misschien wel de cellen kunnen binnendringen. Wat daarvan het effect is, moet nog verder worden onderzocht.”

De WHO roept op tot tot verdere analysering van de schadelijke effecten van microplastics in het milieu en voor de menselijke gezondheid. De gezondheidsorganisatie zegt zelf meer prioriteit te geven aan de bestrijding van andere acute risico’s in het drinkwater, zoals bacteriën die tyfus en cholera veroorzaken en een dodelijke bedreiging vormen voor miljoenen mensen. 

 

MEER INFORMATIE
WHO: Who calls for more research into microplastics and a crackdown on plastic pollution
H2O: 92% van onderzoeken naar microplastics in drinkwater niet goed genoeg
H2O: Onderzoek: ook plastic in flessenwater

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het