0
0
0
s2smodern

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt een actieplan over de bijdrage die de watersector kan leveren aan het tegengaan van antibioticaresistentie. Een belangrijk doel is het vergroten van bewustwording.

 

Vijfendertig binnen- en buitenlandse experts waren op 5 en 6 juli te gast bij KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein om de contouren van het actieplan te bepalen. H2O sprak met drie deelnemers over de resultaten van de expertmeeting: Bruce Gordon (coördinator Water, Sanitation, Hygiene and Health bij WHO), Gertjan Medema (chief science officer bij KWR en hoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft) en Jan Peter van der Hoek (hoofd Strategisch Centrum bij Waternet en hoogleraar Drinkwatervoorziening aan de TU Delft).

Steeds grotere bedreiging
Parasieten, schimmels, virussen en vooral bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, vormen een steeds grotere bedreiging voor de gezondheid van mensen. Volgens een in opdracht van de Britse regering uitgevoerde studie zou zonder verbeteringen het aantal doden kunnen oplopen van jaarlijks zevenhonderdduizend nu naar tien miljoen in 2050. Medema licht toe: “Het gaat van kwaad tot erger. Omdat er geen nieuwe antibiotica worden gemaakt, raken we onze mogelijkheden kwijt. Bij sommige infecties is in tegenstelling tot vroeger geen behandeling meer mogelijk. Het volladen van het milieu met resistente bacteriën is een eenrichtingsweg; we kunnen niet terug.”

Antimicrobiële resistentie (AMR) is dan ook een van de grootste prioriteiten van de WHO, vertelt Gordon. In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een algemeen actieplan gepubliceerd. Ook zijn er sectorplannen voor onder meer de gezondheidszorg en veeteelt opgesteld. In navolging daarvan wordt de rol van de watersector onder de loep genomen. De bedoeling is om eerst te komen met een korte beleidsnota, waarna meer technische documenten volgen. Gordon: “Het actieplan zal alle aspecten coveren, zoals beleidsvorming, regelingen en de inbreng van professionals. In essentie gaat het om het delen van praktijken. De nota is het startpunt voor een grotere bewustwording.”

Het actieplan is hard nodig, vindt Van der Hoek. “In de waterwetenschap is veel kennis beschikbaar over de aanpak van antibioticaresistentie, maar het is nog een hele opgave om deze kennis te duiden en daaruit acties voor de watersector te halen. Ook moet het bewustzijn over antibioticaresistentie echt groeien. Bij Waternet staat het onderwerp nog niet op de agenda en dat geldt voor het gros van de waterbedrijven.”

Doorgaan met traditionele prioriteiten
De voornaamste conclusie van de experts is: ga door met de traditionele prioriteiten in gebieden zonder goede infrastructuur voor watersanitatie. “Denk onder meer aan het vergroten van de toegang tot sanitatie en het bevorderen van goede managementpraktijken”, zegt Gordon. “Daarmee zijn mensen al heel erg geholpen. In rijke landen kun je onderzoek doen om de situatie van AMR beter te begrijpen en kijken naar watertechnologieën waarmee resistentie kan worden verminderd.” De WHO heeft een grote kennisagenda, voegt Gordon eraan toe. “We versterken deze agenda door prioriteiten aan te brengen bij het dichten van kennislacunes.”

De basis van de aanpak staat, stelt Medema. “Er is meer zicht nodig op hoe goed we ons tegen resistente bacteriën hebben gewapend. Selecteren waterzuiveringssystemen niet onbedoeld voor bepaalde typen resistenties in plaats van alles netjes om zeep te helpen? Het besef groeit dat je weliswaar bacteriën met chloor, ozon of UV kunt afdoden, maar daarmee het genetisch materiaal niet kapotmaakt. Ook gaan chloor- en bacterieresistentie soms hand in hand.”

Drinkwaterbedrijven doen eens in de drie à vier jaar uitgebreid onderzoek naar hoe bij waterzuivering nieuwe bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen eruit kunnen worden gehaald. “Er loopt nu zo’n onderzoek”, zegt Van der Hoek. “Eigenlijk zouden we de volgende keer AMR moeten meenemen.” Hij noemt ook de lozingen door producenten van antibiotica. “Wereldwijd een groot probleem. Je moet dit bij de bron aanpakken.”

Voorlopig geen normen
Tijdens de expertmeeting kwam het ontwikkelen van normen voor AMR in water ter sprake. Volgens Gordon is dat de komende tijd niet realistisch. “Er zijn nog zoveel onzekerheden. We hebben veel meer gegevens nodig.” Medema ziet het eveneens niet snel gebeuren. “Het kan decennia duren voordat we werkelijk goed grip op normwaarden hebben. Tot die tijd is het devies: ‘as low as reasonably achievable’.”

Tot slot, geldt hier het adagium van Nederland gidsland? Gordon vindt van wel. “Nederlanders zijn altijd al leiders geweest bij water- en gezondheidsthema’s. De waterwereld gebruikt jullie ervaringen en expertise.” Medema wijst op waterzuiveringstechnieken om antibiotica en antibioticaresistentie aan te pakken. “Ook hierbij kunnen wij gidsland worden. Andersom kunnen we, hoe wrang dat ook klinkt, leren van landen waar de situatie veel erger is.”

Meer over de expertmeeting in dit bericht op de site van KWR. Op de sites van de WHO en het RIVM vindt u veel algemene informatie over AMR. Lees hier over een deze week gepubliceerd RIVM-rapport over resistente bacteriën in afvalwater.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreƫerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliƫn, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.