secundair logo knw 1

Wetterskip Fryslân zaait een aantal oude binnendijken in met bloemen. Dat gebeurt in het kader van Culturele Hoofdstad 2018, maar ook om te kijken wat er gebeurt met de sterkte van de dijken.

Op waarschijnlijk drie oude binnenkeringen verspreid door de provincie Fryslân zaait het Wetterskip volgend jaar een bloemmengsel in. “Daarmee sluiten we aan bij de culturele activiteiten die op die locaties plaatsvinden als Friesland in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is”, vertelt woordvoerder Michiel Zijlstra. Het Wetterskip heeft een ton uitgetrokken voor eigen activiteiten en het aansluiten bij andere activiteiten gedurende het themajaar. Vooralsnog is voor het inzaaien van de historische dijken 30.000 euro begroot.


De fleurige dijken worden niet alleen gerealiseerd voor het ‘mooie plaatje’. Zijlstra: “We zijn benieuwd welk effect het bloemmengsel heeft voor het beheer en onderhoud van de dijken. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de erosie van dijken flink kan teruglopen als er meer gevarieerde begroeiing is. Meerdere waterschappen hebben er al pilots mee uitgevoerd. Uiteraard gaan we ook met die andere waterschappen in gesprek over hun ervaringen. Wij zien ons project ook als een pilot, dat mogelijk vervolg krijgt als de ervaringen goed zijn.”


Over het algemeen wordt een grasmat gezien als de dijkbekleding die de meeste veiligheid biedt. Zijlstra: “Die veiligheid is uiteraard onze eerste prioriteit. Daarom gaan we ook niet op de belangrijkste keringen in de provincie met een bloemmengsel experimenteren, maar op een aantal minder cruciale, historische keringen.” Om ervoor te zorgen dat er in 2018 flink wat bloemen bloeien op de dijken, worden ze in 2017 al ingezaaid.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.