0
0
0
s2smodern

De massale boerenprotesten bij het kantoor van Wetterskip Fryslân hebben het algemeen bestuur niet kunnen vermurwen. Dat stemde gisteren unaniem in met de begroting voor 2020, inclusief de omstreden verhoging van de watersysteemheffing met 13 procent.

De vergadering, die om veiligheidsredenen was verplaatst naar het WTC Expo in Leeuwarden, verliep gistermiddag rustig. Rond het middaguur verzamelden zich zo’n dertig boeren bij het complex. ''Zij hebben hun punt gemaakt en zijn daarna weer weggereden’’, vertelt woordvoerder Marjan Hoogeveen.

Even later arriveerde nog een boer met hekkelafval, maar dat hield hij bij zich. Eerder waren boeren van plan de parkeerplaats van het Wetterskip vol te gooien met bagger, maar maandagavond al meldde Farmers Defence Force (FDF) dat deze actie, mede uit vrees voor boetes, niet doorging.

Het terrein rond het hoofdkantoor van het Wetterskip, naast het WTC Expo, was dinsdag afgezet door de politie en beveiligers. Ook rond het WTC was veel beveiliging op de been. Slechts enkele boeren volgden de vergadering via een scherm in een aparte ruimte in het WTC Expo. ''Achteraf gezien was uitwijken niet nodig geweest’’, erkent de woordvoerder.

Tractors en bussen
Op 2 december, tijdens de commissievergadering over de begroting, kwamen zo’n vierhonderd boeren met tractors en bussen naar het waterschapskantoor. Zij pasten niet allemaal in de vergaderzaal en moesten het debat deels buiten volgen. Een vergelijkbaar boerenprotest leidde een week eerder bij Waterschap Vallei en Veluwe tot het gedeeltelijk terugdraaien van de belastingverhoging.

Het bestuur van Wetterskip Fryslân blijft echter van mening dat een eenmalige verhoging van de belasting in 2020 de beste methode is om de begroting, van in totaal 154 miljoen euro, op orde te krijgen. Om lastenstijgingen te beperken, is de afgelopen jaren geput uit de reserves. Die raken uitgeput.

Dat vooral voor agrariërs de lasten fors omhoog gaan, komt omdat zij behalve een zuiveringsheffing relatief veel watersysteemheffing betalen. De verhoging hiervan wordt bij hen vrijwel volledig doorgerekend, waardoor zij uitkomen op een totale tariefsverhoging van gemiddeld 15,8 procent. Voor een huishouden met een koopwoning is dat gemiddeld 8 procent en voor een MKB-bedrijf gemiddeld 6,6 procent.

Extern onderzoek
LTO Noord vindt dit ''verre van evenredig’’ en heeft het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân in een brief opgeroepen de financiële situatie door een externe partij te laten doorlichten. ''Onze leden kunnen tal van voorbeelden tonen waarin het kostenbewustzijn van het Wetterskip op zijn zachtst gezegd discutabel is’’, aldus de belangenorganisatie.

Het bestuur van het waterschap is dat niet van plan, zo meldt dagelijks bestuurslid Jan van Weperen bij monde van de woordvoerder. ‘’We begrijpen de vraag wel, maar we achten zo’n onderzoek op dit moment niet van toegevoegde waarde. We hebben onszelf al behoorlijk doorgelicht, nu hebben we tijd nodig om te bewijzen dat de maatregelen effect hebben.’’

Dat betreurt regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord. Een extern onderzoek kan het imago van het waterschap weer wat opkrikken, meent zij. ''Toon het aan, dan is die discussie ook uit de lucht. Dat hoeft geen tonnen te kosten. Nu blijft het wantrouwen, maar we moeten wel met elkaar verder. En communiceer beter over de tarieven, want dat is veel mensen nu niet duidelijk.''

 

MEER INFORMATIE
Massaal Fries boerenprotest tegen forse verhoging waterschapsbelasting
Vallei en Veluwe past tarieven aan na trekkerprotest boeren
Wetterskip Fryslân over de belastingverhoging

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.