0
0
0
s2sdefault

Wetterskip Fryslân maakt een pas op de plaats bij het verduurzamen van de eigen slibverwerking. In plaats van verduurzaming en renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden en de slibontwateringsinstallatie in Heerenveen, worden beide installaties nu alleen gerenoveerd.

In 2018 sprak het Friese waterschap nog de intentie uit om de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden en de slibontwateringsinstallatie in Heerenveen te renoveren. Omdat de kosten van de verduurzaming hoger uit zullen vallen dan toentertijd gedacht, kiest Wetterskip Fryslân er nu voor om de installaties eerst te renoveren en pas later te beslissen over verduurzamingsmaatregelen. “De renovaties moeten echt tijdig uitgevoerd worden,” zegt Hanneke Nieuwenhuis van Wetterskip Fryslân.

Hogere kosten
Volgens Nieuwenhuis vallen de kosten van de verduurzaming hoger uit dan in 2018 geraamd. “De kosten waren toentertijd gebaseerd op schetsen. Inmiddels hebben we meer kennis verzameld en ervaring opgedaan. Dat leidt tot een hoger kostenplaatje. Daarnaast spelen ook externe discussies, zoals het stikstofdebat, een rol. Deze elementen bij elkaar leiden er toe dat we nu voorstellen een knip aan te brengen tussen renovatie en verduurzaming. Het algemeen bestuur zal daar begin oktober een definitieve beslissing over nemen.”

Geen afstel
“Van uitstel komt geen afstel,” zegt Nieuwenhuis. Volgens haar blijven de duurzaamheidsdoelstellingen van het Wetterskip Fryslân overeind. “Dat geldt ook voor onze ambitie om het zuiveringsslib te reduceren en om te zetten naar energie voor eigen gebruik. Daarbij nemen we nu de gelegenheid te zoeken naar een duurzame vorm van slibeindverwerking tegen de laagst maatschappelijk verantwoorde kosten.”

 

MEER INFORMATIE
Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos ingeschakeld bij verduurzaming van Friese slibverwerking

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.